Mihael Štebih u zagrljaju stakla

Izložbom skulptura u kristalnom staklu i kamenu akademski kipar Mihael Štebih obilježeno je 50 godina umjetničkog stvaralaštva. Izložba je otvorena u palači Herzer varaždinskog Gradskog muzeja.

Pedeset izloženih skulptura u staklu nastalih od godine 1983. do danas, lijepa prigoda za šetnju kroz najintimniji opus Mihaela Štebiha. 

- To je malena plastika u staklu, izrađena u kristalnom staklu. To je u biti  ono gdje Štebih izražava svu svoju kreativnost, ali i borbu s medijem stakla, kaže viša kustosica Gradskog muzeja Varaždin Elizabeta Igrec.

Uz kiparstvo bavio se širokim spektrom umjetničkih praksi, okušao se u pastelu, freskama, mozaicima, autor je i javnih skulptura u domovini i inozemstvu, no staklo je materijal najbliži njegovoj poetici.

- Ideja vodilja u svakoj skulpturi je haiku doživljaj. Dakle, to je doživljaj koji se mora brzo zabilježiti i brzo završiti, otkriva Mihael Štebih.

Uz već gotove radove, kipar je za varaždinsku izložbu izradio dvadeset navih skulptura, u obiteljskoj radionici u Humu na Sutli. Njihova je tema vječna - let ili sloboda.

- Ja mislim da je staklo, pogotovo prozirno pravi medij da se u njemu govori o slobodi - slobodi izričaja, slobodi ponašanja, slobodi oblikovanja i doživljaja, dodaje Štebih.

Izložbu apstraktnih fluidnih formi Mihaela Štebiha - ‘U zagrljaju stakla’ - možete pogledati do 15. prosinca.