10 godina projekta Zagrebački kvartovi

Već cijelo desetljeće Muzeja grada Zagreba priča priče o zagrebačkim kvartovima kroz istoimeni projekt kojim se prikupljaju i izlažu obiteljske fotografije, različiti artefakti i kvartovske priče.

Do sad je snimljeno stotinjak sjećanja Zagrepčana iz brojnih zagrebačkih kvartova, koje možete pronaći i u Slušaonici Radio Sljemena zahvaljujući suradnji muzeja i naše kuće:
Arhiva slušaonice - Kvartovske priče
Uz stvaranje arhiva Muzej grada Zagreba je kroz izložba objedinio fotografije iz dvjestotinjak obiteljskih albuma te iz nekoliko desetaka javnih zbirki.

- Višegodišnji interdisciplinarni projekt Muzeja grada Zagreba počeo je 2009. godine pripremama studijske izložbe o novozagrebačkom naselju: 'Pola stoljeća Trnskog – priča jedne generacije'. Izložbi su prethodila terenska istraživanja, istraživanja novina i časopisa, a dijelom i arhivskog gradiva, prikupljanje fotografija te razgovori sa stanovnicima kvarta, ističu iz muzeja.

Slična je metoda bila primijenjena i na narednim studijskim izložbama 'Zagrebačka Dubrava – od predgrađa do grada' (2012.), 'Maksimir – povijest i kvartovski simboli' (2014.), 'Trešnjevka – prostor i ljudi' (2017. – 2018.), te 'Trnje – prostor i ljudi' (2018.).

- Studijske izložbe nastoje posjetiteljima predstaviti kvartove i stanovnike spajajući pogled izvana (prostorni razvoj, izgradnja, društveni život, privreda, svakodnevica) s osobnim iskustvom. Interaktivan pristup, u kojem sjećanja pojedinaca i fotografije iz obiteljskih albuma postaju važnim sadržajima scenarija izložbi, doprinosi otvaranju i povezivanju Muzeja s građanima. Priče ispričane iz perspektive stvarnih aktera na izložbe prenose djelić atmosfere kvartovske svakodnevice te pružaju pogled iznutra, napominju iz Muzeja grada Zagreba.

Autorski tim projekta najavljuje da će pokrenuti i virtualni muzej projekta Zagrebački kvartovi u kojem će se dio materijala prikupljenog u proteklih deset godina moći pogledati i online.

- Iznimno smo zahvalni svim sugrađanima koji su tijekom ovih deset godina prepoznali važnost ovog projekta i ustupali nam svoje obiteljske fotografije ali i ispričali brojne kvartovske priče. Raduje nas činjenica da je izložbe iz ciklusa Zagrebački kvartovi u ovih deset godina posjetilo više desetaka tisuća ljudi. Budite i dalje dio Zagrebačkih kvartova  Muzeja grada Zagreba i pomognite nam u prikupljanju materijala i priča, poručuju iz Muzeja grada Zagreba.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska javila se iz Muzeja grada Zagreba sa sugovornicima - voditeljem i autorom projekta Kristianom Strukićem i muzejskom savjetnicom Vesnom Leiner: