Josipova terapija trpkim bobicama

Ličanin Josip Pezelj ima 31 godinu, u desetoj godini života obolio je od raka hipofize i preživio dvije operacije mozga. Bolest ga je natjerala da se bavi uzgojem aronije. Njegova je terapija - rad.

Nakon noćne smjene na benzinskoj crpki Josip najprije ide nahraniti svoje ljubimice.

Zatim na plantažu malina, a poslije toga obiđe četiri i pol tisuće sadnica aronije, biljke koju su Pezelji posadili prije sedam godina. Zovu je još i sibirska aronija jer, čak i u cvatnji, jako dobro podnosi velike minuse. Idealna za Liku.

- Poslije Černobila su ljude liječili s aronijom, zato što u sebi ima antocijan, a on je dobar za željezo, za imunitet, naglašava Josip Pezelj.

Nakon berbe koja sada, zahvaljujući stroju, traje nekoliko dana, trpke bobice idu na analizu.
- Najprije idu na preradu u Zagreb kod Velike Gorice u jednu firmu i onda na Institut Andrija Štampar jer to je ekološka proizvodnja puni se u boce i dalje na tržište, govori Josip
Upravo teška Josipova životna priča, imao je rak na hipofizi, Pezelje je ponukala da se bave uzgojem aronije. Kaže, danas je zdrav, pomogla mu je klasična medicina, ali i alternativna.
- Ja sam sa deset i pol godina imao dvije operacije na glavi i upravo me jedan sličan lijek spasio od toga, govori Josip.
Zbog svega što je doživio u djetinjstvu Josip gleda na život drukčije od većine nas. Životna krilatica mu je - dok radim, živ sam.
- Nemam slobodnog dana ni nedjelje, ni subote. Kada sam u poljoprivredi, fizički se umorim, ali se psihički odmorim, naglašava Josip.
Josip ima velike planove. Dogodine će osposobiti pogon za preradu voća. I dok se ove sezone Ličani žale da su šljiva i jabuka loše rodile, kod Josipa s bobičastim voćem nema zime.