17. ZFF: 100-njak filmova, ali ne i u Kinu Europi

Filmofili odbrojavaju dane do novog izdanja Zagrebačkog filmskog festivala, našeg najvećeg međunarodnog filmskog festivala. 17. ZFF počinje 7. studenog i donosi stotinjak naslova u 12 programa.

Jesen u Zagrebu donosi novo izdanje ZFF-a, koji se vraća sa selekcijom vrsnih filmova iz cijelog svijeta. Među njima čak četiri kandidata za Oscara - ruski, belgijski, kolumbijski i danski, dobitnik nagrade publike Sundancea, najbolji debitant kanskog Tjedna kritike, pobjednički film Sarajevo Film Festivala i niz drugih, najavili su organizatori na konferenciji novinstvo priređenoj u Hrvatskom glazbenom zavodu:- Ove godine imamo jedan dobar broj latinoameričkih autora, koji su jako interesantni. U glavnom programu konačno imamo malo više, hajmo reći, žanrovskih filmova. Obično smo imali najčešće drame, a sad imamo i trilere i horore i komedije, najavljuje izvršni direktor ZFF-a Hrvoje Laurenta.

Neonski vizual sedamnaestog ZFF-a podsjeća na izostanak Kina Europe s popisa ovogodišnjih festivalskih lokacija - iako je dugi niz godina bilo njegova baza:
Zatvaranje kina Europa: što nakon 11 godina?
- Prošle godine smo najavili da će se mogući problem se pojaviti s Kinom Europa. Nažalost, naša predviđanja su se ostvarila - kino je zatvoreno, renovacija još nije počela. O tome što će se točno događati, mi zasad nemamo informacija, komentira direktor ZFF-a Boris T. Matić.

Festival ove godine traje rekordnih 11 dana kako bi se osigurao barem približan broj sjedećih mjesta na filmskim projekcijama. Glavnina programa održava se u Kinu Tuškanac: Bez obzira na nedostatak Kina Europe, ZFF je snažan i živ i sa srcem na pravom mjestu. Po mom osobnom sudu, možda i najbolji program dosad u povijesti festivala, tvrdi Matić.

Dugo iščekivane ulaznice jučer su puštene u prodaju, a od 5. studenog mogu se nabaviti i u kućici pred Tuškancem. Svečano otvorenje 17. ZFF-a održat će se 7. studenog u Laubi.

O programu Zagrebačkog filmskog festivala u emisiji Kultura s nogu razgovrali smo s izvršnim direktorom ZFF-a Hrvojem Laurentom: