Jedina želja za 100. rođendan splitskog 'Jedinstva' – vlastiti prostor

U splitskom HNK-u Kulturno-umjetničko društvo 'Jedinstvo' sinoć je velikim koncertom, prvim od dva, svečano proslavilo stoti rođendan. Jedinstvo je jedno od najstarijih, najuspješnijih i najtrofejnijih hrvatskih KUD-ova.

Sinoć je tako publika uživala u vokalnom koncertu veteranskih sekcija, a kad 'Jedinstvo' slavi, plešu i splitske ulice. Kao da je cijeli grad sinoć htio u HNK-u čestitati stoljetnom slavljeniku.

- 'Jedinstvo' je simbol grada, institucija.. Šteta je za svu mladost da se ne uključi u nešto tako kao što je 'Jedinstvo' jer tu se rađaju prijateljstva i ljubavi, kaže član Ivan Vuko, a članica Jasenka Rudan dodaje: Neraskidiva su to prijateljstva i druženja. Svi se mi dan danas i družimo , tako da se vidimo i čujemo.

Okupila se i uvježbavala za ovu večer mjesecima nekadašnja mladost 'Jedinstva': Orkestar se nakon 20 godina ponovno sastavio i nije bilo lako te prste ponovo uputiti, kako mi kažemo, komentira voditelj Mandolinskih solista Plamenko Bavčević.

Uputili su se članovi svome KUD-u na rođendan iz svih krajeva svijeta: To je mandolina koju sam svirao u 'Jedinstvu' prije 30-ak godina, koliko sam već u Australiji i evo donio sam je specijalno za ovu priliku, ističe Vjeran Duplančić.

'Jedinstvo' nije samo očuvanje baštine, tradicije, pjesama i plesa - ono je živi simbol ovoga grada. 15 tisuća ljudi prošlo je kroz društvo.

- Generacije i generacije su tu plesale, pjevale i svirale. Iz 'Jedinstva' su potekli bili njegovi predsjednici, takve veličine i velikani poput S. Bombardelija, J. Hatzea, R. Kliškića, J. Gotovca, I. Tijardovića, B. Svaline, I. Čikeša i tako dalje, podsjeća predsjednik KUD-a 'Jedinstvo' Emin Sarajlić.

Drugi veliki koncert od dva, i to glazbeno-plesni, bit će u prosincu u Spaladium areni, a 'Jedinstvo' ima jednu jedinu želju za svoje drugo stoljeće - napokon vlastiti prostor.