17. studenog 1917. - Umro Auguste Rodin

Auguste Rodin, vjerojatno najosporavaniji kipar svojega doba, nakon smrti 17. studenog 1917. postao je jedan od najcjenjenijih u svijetu..

Rodin je modelirao u vosku i glini kako bi uhvatio čudnovati proces nastajanja oblika i oživljavanja gipke tvari u umjetnikovim rukama, a zatim ih prenosio u kamen i broncu. Njegov rad oscilirao je između realizma, osjećajnosti i vještine predočavanja trenutka kroz igru svjetlosti. Divio se antičkoj skulpturi te kreativno propitkivao francusku tradiciju. Godine 1879. dobio je državnu narudžbu za izradu ulaza u Muzej primijenjene umjetnosti u Parizu.

Svoj je životni projekt,  Vrata pakla, razradio u duhu art nouveaua, s mnogo detalja, za čiji ga je simbolički sadržaj nadahnuo Danteov Pakao. Iako nedovršen, projekt mu je poslužio kao ishodište za niz samostalnih djela i istraživanja o položajima ljudskog tijela, te duševnih stanja. U napetom i izražajnom, gotovo uopćenom liku Mislioca, forma i značenje sljubljuju se u novoj slici čovjeka. Rodin je preuzeo elemente Michelangelove tehnike te u kontrastnoj obradi glatke i grubo tesane mramorne površine, u grupi Poljubac, istaknuo čulnost i mekoću tijela ljubavnika.

Udruga književnika odbila je preuzeti smjelu i neočekivanu Rodinovu, zamisao o bezvremenom spomeniku Balzacu. Trebao je postići idealnu sličnost, no na temelju svojih istraživanja o fizičkom izgledu pisca izradio je nekoliko nagih kipova i jedan zaogrnuo plaštom. Građani Calaisa, jedna je od nezaobilaznih RodInovih skulptura; ona utjelovljuje i njegov život i njegova kiparska polazišta u kojima nastoji eliminirati reprezentativnost, a uključiti svjetlost kao izvor životne energije.

Njegova umjetnost unijela je revolucija u kiparstvo i otvorila put moderne, no zanimljivo, njen rodonačelnik nije osjećao nikakav bunt prema prošlosti. Novost je bila u samom geniju umjetnika koji je uspio anticipirati sva dostignuća vremena u kojem je živio.