60 godina obitelj Sajko prikuplja baštinu Novske

Grad Novska dobio je prvu Muzejsko-zavičajnu zbirku. Sve predmete marljivo je šezdesetak godina prikupljala obitelj Sajko. Sada su izloženi i postali su dio gradske baštine.

Živko Sajko
desetljećima je prikupljao vrijedne starine, što je naučio od svojega oca Mirka, amaterskog skupljača starina i fotografa, a po zanimanju pekara. Tu je ljubav Živko prenio i na sina Željka. Prikupili su više od 2200 predmeta koji su 2006. proglašeni zaštićenom kulturnom baštinom Republike Hrvatske.

Ovih je dana u Novskoj predstavljena prva Muzejsko-zavičajna zbirka. Stalni postav u kojem je dio tih predmeta početak je muzejske djelatnosti u Novskoj. Za muzejsku zbirku uređene su prostorije Pučkog otvorenog učilišta, odnosno bivše glazbene škole u Novskoj. Vrijednost radova je 800 tisuća kuna.

Zavičajna zbirka otkriva kakav je bio promet, svakodnevni život, razglednice i fotografije, vatrogasnu opremu, staro oružje, prikazuje Domovinski rat i gospodarski razvoj Novske. Izložena je i fotografija prvog novljanskog fotografa Živka Čevizovića.

Vrijednu i zanimljivu Muzejsku zbirku obitelji Sajko možete razgledati radnim danom od 8 do 19 sati, a bilo bi dobro da se veće skupine najave. Grad Novska planira osigurati prostore i za druge predmete bogate zbirke koju je prikupila vrijedna obitelj Sajko.

Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska: