Martek kao papirić pokraj muzeja

‘Biti papirić pokraj muzeja’ naziv je to filozofskog ambijenta koji je Vlado Martek, pjesnik i okorjeli konceptualist, osmislio u Muzeju suvremene umjetnosti kao pripremu za program obilježavanja desete godišnjice preseljenja MSU-a na novozagrebačku lokaciju.

Kao knjižničar u zagrebačkoj Knjižnici Dubrava već je krajem 70-ih počeo agitirati i letcima koje je lijepio po ulicama te nagovarati prolaznike na čitanje Majakovskog, Rimbauda, Cvetajeve... Jer za Marteka je nagovor na čitanje poput centralnog ulaza u prostore slobode.

Među izloženim katalozima je i katalog prve Martekove samostalne izložbe u MSU-u iz 1987., (pred)poetskog ambijenta, koji je u velikoj mjeri ušao i u muzejski fundus.

- Trideset i sedam godina poslije filozofski ambijent kojim Martek obilježava muzejski jubilej i deset godina svog 19. samizdata Privatna povijest i sadašnjost Muzeja suvremene umjetnosti prilika je za razmišljanje ne samo o odnosu umjetnika i Muzeja, kao i davno pripitomljenoj institucionalnoj kritici, nego i za refleksiju, odraz, ali i sraz vlastitih, osobnih i institucionalnih praksi, poručuju je iz MSU-a.

U središnjem dijelu tog 'filozofskog ambijenta', osmišljenog i izvedenog u prostoru MSU galerije u kustostvu Jasne Jakšić i Ivane Kancir, Martek uz pratnju riječi Heraklita, Marka Aurelija, Spinoze, Ciorana i Agambena predstavlja kratku antologiju vlastitog izlaganja u MSU, ali u cikličnoj formi mitskog bića Ouroboros koje proždire vlastiti rep.

Posljednja samostalna Martekova izložba u Muzeju suvremene umjetnosti, ‘Sentimentalnosti’, održana je 1987. godine, no on je jedan od najzastupljenijih autora u muzejskim zbirkama, što se vidjelo i u donedavnom stalnom postavu Zbirke u pokretu.

Taj umjetnik, napominju iz MSU-a, koji je velik dio svojeg opusa sagradio na skromnim, efemernim materijalima poput papira, olovke i gumice ili odbačenih predmeta poput komadića zrcala, tekstila i uspoređujući se s institucijom i njezinom arhitekturom, o sebi govori kao o papiriću.

- Referencija je to na njemu drag medij, nimalo monumentalan, no neizbježan u svojoj prisnosti i nelagodi svakodnevice. Upravo se u transformaciji naizgled beznačajnih predmeta umjetničkom i pjesničkom, odnosno 'predpjesničkom' gestom vraćanja predmetnosti stvarima kroz tijelo teksta krije Martekov poetski obrat, kojim publiku povlači za mozak i izmamljuje nježno ironičan smiješak na lice, dodaje se.

Izložba će biti otvorena do 10. studenog, a obišla ju je i ekipa emisije Knjiga ili život, koju je postavom proveo sam Martek: