Monika Herceg osvojila je gotovo sve što se poezijom može osvojiti

‘Početne koordinate’ Monike Herceg osvojile su Gorana za mlade pjesnike, Kvirinovu nagradu, nagradu Fran Galović, nagradu Slavić i međunarodnu nagradu Mostovi Struge, i tu nagradama nije kraj.

Njezina druga zbirka ‘Lovostaj’ dobila je nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis ‘Na vrh jezika’, a priča ‘Glava’ je nedavno na natječaju Biber osvojila prvu nagradu.

Nlada pjesnikinja, fizičarka po profesiji, rođena je 1990. u Sisku. U 'Početnim koordinatama' prebire po sjećanju na djetinjstvo u malom selu blizu Petrinje. Sama je pjesnikinja u jednom intervjuu izjavila da ne treba bježati od autobiografskog. To je pitanje zapravo nevažno. Važno je kakvi su plodovi sazreli u tom kontempliranju djetinjstva i prisjećanju na sve neobično obične detalje seoskog života.
Kako otkriti koordinate uspješnih književnih početaka?
Priroda i čovjek su kod Herceg neraskidivo povezani te gotovo da nema nikakve granice između smjene godišnjih doba, zime i proljeća, i čovjeka, tla, biljki i životinja. Sve to čini jednu organsku cjelinu, u kojoj je vladar Priroda, a čovjek joj se prilagođava i podčinjava.

Tekstove Monike Herceg možete čuti i u snimci emisije Riječi i riječi u Slušaonici Trećeg programa Hrvatskoga radija, a ta mlada i uspješna spisateljica bila je gošća emisije Knjiga ili život: