Franko i Brutus - najbolji lovački dvojac u zemlji

Boravak u prirodi po kiši i suncu, briga o lovištima, dresura pasa - to su aspekti lovstva o kojima se rijetko govori. Sve to spojilo se na nedavno održanom državnom prvenstvu u radu pasa ptičara, kupu svetoga Huberta. Osvojio ga je Franko Geržinić iz Vižinade i njegov vjerni četveronožni pratitelj Brutus.

Franko
i Brutus su najbolji lovački dvojac u zemlji. Sportski duh, poznavanje zakona, opreznost u rukovanju oružjem - sve je na strani Franka Geržinića. I dresura i poslušnost psa, u tome Brutusu nema premca.

- Vrlo strastveno je pretraživao teren. Bio je vrlo korektan i imao veliku lakoću pronalaženja divljači. Dok su drugi psi pronalazili jedva dva komada divljači on je pronašao 4 komada, 4 kljuna fazanske divljači, ponosno objašnjava Franko.

Razumiju se na najmanji mig. Iza njih su kvadrati i kvadrati pretraženog terena, sati svakodnevnog rada. Jedino se tako može doći do titule najboljih. 

- Meni znači puno ta titula jer sam uložio cijeli život u taj rad sa psima, dodaje.

Svaki se uspjeh pomno prati u matičnom lovačkom društvu.

- On je strastveni lovac i uzgajivač, naširoko poznat i mi smo stvarno ponosi na to, kaže Franc Arman, predsjednik lovačkog društva Vižinada.

Njegova se obitelj oduvijek bavila lovom i uzgojem čistokrvnih pasa. Tu je ljubav prenio i na mlađe naraštaje.

- Mi smo se tek nedavno počeli baviti lovom, psima jer smo bili mladi, a za rad sa psima treba doza ozbiljnosti i zrelosti, ističe sin Erik.

Uzgoj pasa, dresura, lovstvo - duga je obiteljska tradicija. Ona se u Geržinića uspješno prenosi na mlađe naraštaje.