Robot koji govori gost u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska"

Varaždinska županija već 13 godina posebnim projektima potiče dodatno obrazovanje školaraca. Tamošnji centri izvrsnosti rade s nadarenim učenicima.

O centrima izvrsnosti u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, govorili su Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Varaždinske županije i Krunoslav Grudiček, voditelj Centra izvrsnosti za nove tehnologije i Robi, humanoidni robot.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas su međunarodno priznati  projekt. 2016. godine postali sU Europska točka za darovite, a 2018. godine Europski centar za darovite, jedan od 25 u svijetu, a jedini u Republici Hrvatskoj.

- S nadarenim, visoko motiviranim i učenicima koji imaju natprosječne vještine, radimo već 13 godina, rekao je Huđek i dodao kako je ove godine 940 učenika u 9 centara i 14 programa.

Ove su godine počeli programi šaha, astronomije, humanoidnih robota i dizajna.

U centrima izvrsnosti su još programi matematike, fizike, biologije, informatike, nove tehnologije, kemija, hrvatski jezik...

Centar izvrsnosti za nove tehnologije ima 30-ak visoko motiviranih učenika i 5-6 mentora, rekao je Grudiček i dodao kako učenike pronalaze preko nastavnika tehničkog i informatike u njihovim osnovnim školama.

U emisiji je predstavljen Robi, humanoidni robot koji može pričati, plesati, igrati nogomet, pomagati djeci.

Huđek je istaknuo kako postoje standardi na globalnoj razini, koje oni uvode u svoj obrazovni sustav i to je ono najbolje.

- Upravo zbog ove nadarene djece obrazovanje mora naći svoje mjesto u društvu kakvo zaslužuje, rekao je.

Naglasio je kako je interes za robotiku kod mladih velik, ali program humanoidnih robota je izuzetno skup. Njihov Centar izvrsnosti to ima. Naglašava da ako se žele pratiti procesi na globalnoj razini, mora se naći novaca za to.

Grudiček je rekao kako su u kontaktu sa svojim polaznicima koji su završili fakultete i sada rade. Oni im daju povratne informacije o tome kako dalje.

- Neki su se snašli u Hrvatskoj, ali mnogi su otišli na žalost, naglasio je i dodao kako je super što mnogi koji su otišli studirati izvan Hrvatske, kada su došli na upis tamo su ih pitali da pokažu što su napravili i kada su im naši pokazali što su radili u Centru, odmah su bili upisani.