Bobijevi dani smijeha potvrdili popularnost komedija

Dodijeljene su nagrade 8. Bobijevih dana smijeha, festivala komedije koji kazališna družina Histrion posvećuje velikom histrionu i prijatelju Josipu Bobiju Marottiju. Evo tko su laureati.

Najboljom predstavom proglašena je Kerempuhova produkcija ‘Ja od jutra nisam stao’ u režiji Nane Šojlev: Naša predstava prije svega propitkuje patrijarhat, na pomalo apsurdan i, slijedom toga, duhovit način. Mislim da ne nudi gotove odgovore, da ne donosi moralne sudove, ali da ima stanovitu vrst prepoznavanja i kod muške i kod ženske publike. To je ono zbog čega, čini mi se, publika tu predstavu i voli, kaže Šojlev.

Ksenija Pajić nagrađena je za dvije iznimne uloge – onu Maše u ‘Dekorateru’ Donalda Churchilla te Akuline Ivanovne u Gavellinim ‘Malograđanima’, a najbolju mušku ulogu odigrao je Damir Lončar kao plastični kirurg Puriša Vujadinović u predstavi ‘Fine strine s Opatovine’.

- Uživao sam u izradi lika kao prase. Znate kako se radi predstava - to ide i s moje strane, a i sa strane mojih suigrača na sceni, i onda u tom zajedničkom 'delanju' ispadne i uloga i predstava, komentira Lončar.

Dajana Čuljak primila je nagradu za najbolju mladu glumicu, za ulogu Viole, odnosno Kenta u ‘Zaljubljenom Shakespeareu’ u režiji Stanislava Slováka. Bilo je vrlo zabavno to raditi, kako Kenta, tako i Violu, malo muško, malo žensko... S ovom ekipom je bilo divno raditi - uz tog redatelja ne možeš se ne snaći, s tim uputama, savjetima i divnim radom, napominje Čuljak.

 ‘Fine strine s Opatovine’ otvorile su i zatvorile osme Bobijeve dane smijeha. U šesnaest festivalskih dana izvedeno je rekordnih 15 predstava, a prepuna gledališta još su jedanput potvrdila popularnost komedije.