Zagrebački Zoološki vrt - dom mnogih ugroženih vrsta

Zagrebački Zoološkom vrt dom je mnogih ugroženih vrsta životinja, a jedni od njih su i sabljorogi oriksi.

Sabljorogi oriks vrsta je antilope iz porodice šupljorožaca. Nastanjuje pustinje, a svojim tijelom prilagođen je oštrim uvjetima u kojima živi. Ima najveće rogove te je zbog toga u prošlosti bio meta krivolovaca koji su ga doveli do ruba izumiranja.

- Mi se upravo nalazimo u nastambi oriks antilopa koje su istrijebljene u prirodi zbog ratova, zbog nedostatka prostora. Inače se nalaze tamo u onom saharskom području između Afrike i Azije gdje današnji vrtovi koji više služe kao neka nova moderna  Noina arka, a upravo od jedinki koje se nalaze u zoološkim vrtovima je formirano jedno stado koje je ispušteno u prirodu i o kojem se posebno brine upravo da ne bi stradali na način kao što su i nestali u prirodi, kazao je Damir Skoko ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Još jedan ugroženi šupljorožac je europski bizon. Europski bizon najveća je životinja u Europi i može težiti i do jedne tone. Karakteriziraju ga masivno dugo tijelo, široka glava, zakrivljeni rogovi i tamno smeđa dlaka. Početkom 20. stoljeća gotovo je u potpunosti istrijebljen.

Patuljasti vodenkonji srodnici su velikog nilskog vodenkonja koji glasi kao jedna od najopasnijih životinja Afrike. Patuljasti vodenkonj manjih je dimenzija, a može težiti do 250 kg.  Unatoč velikim očnjacima koji mu rastu čitavog života, on je biljojed. Hrani se zeljastim biljem, lišćem i otpalim plodovima.
- Imamo jednog odraslog zrelog mužjaka Otta, imamo mladu Nolu koja je došla kod nas prije tri godine kao beba i koja će za koju godinu postati spolno zrela. Njihove bebe će isto tako sudjelovati u održavanju njihove vrste i eventualno povratku prirodi kada se na određenim područjima koje su izgubili kao svoje stanište steknu uvjeti da bi se oni mogli vratiti u prirodu, dodaje Skok.

Još jedna ugrožena životinja koja je mirna i samozatajna, a hrani se lišćem bambusa i bobičastim voćem je crvena panda. Veliki kitnjasti rep ovim sisavcima služi kao zaštita od hladnoće. Zbog svog crvenkastog krzna postali su meta krivolovcima. Crvena panda živi pretežno na području Himalaja i Južne Kine. Mali broj ih živi i po zoološkim vrtovima diljem svijeta, a zagrebački zoološki vrt jedan je od njih.

Osim sisavaca, u zagrebačkom zoološkom vrtu moguće je vidjeti i razne vrste ptica. Sivi krunasti ždral ptica je stanarica. Ima dugačke prste koji joj omogućavaju odmaranje na granama drveća. Osim sivog ždrala, još jedna ugrožena vrsta je blistavi ibis, ptica selica čija je ugroženost uzrokovana nestajanjem močvarnih područja i drugih vlažnih staništa. Ovo su samo neke od zaštićenih vrsta životinja u  zagrebačkom Divljem srcu grada.