Rijeka 2020: Garanča, Maljković, Klimt i još 1000 događaja

U Rijeci je sinoć predstavljen program Europske prijestolnice kulture 2020. - očekivanja od EPK-a velika su, sedam je programskih pravaca, a u projektu sudjeluje više od 220 partnera iz zemlje i inozemstva.

Izložbom jednog od najpoznatijih suvremenih hrvatskih umjetnika Davida Maljkovića u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 1. veljače bit će otvoren program Rijeke - Europske prijestolnice kulture. Izložbu će upotpuniti bogat klasični i suvremeni kazališni program. Američka redateljica Anna Bogner na riječke će daske postaviti operu s robotima i dronovima.

- HNK u Rijeci radi novu produkciju Wagnerove opere 'Tristan i Izolda' i niz opernih programa kao i programe suvremenog kazališta. Imat ćemo priliku ugostiti cijeli festival radova grupe Needcompany, najznačajnijih imena suvremenog europskog kazališta, ističe direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić.

Neke od važnijih manifestacija tijekom godine EPK-a, koja počinje otvorenjem u riječkoj luci, u sklopu Riječkoga karnevala, bit će i izložba djela slavnog slikara Gustava Klimta, izložba ‘Granice između reda i kaosa’ o povijesti Rijeke i okolice obilježenoj čestim izmjenama granica, izložba ‘D'Annuzijeva mučenica’ o razdoblju okupacije Rijeka D'Annunzija i njegovih legionara te izložba ‘Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona’ o stvaralaštvu riječkoga graditelja violina Franje Kresnika.

Tu su i otvorenja stalnih postava Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane u kompleksu Benčić te muzejskog postava na brodu Galeb. Nadalje, u programu su gala koncerti opernih zvijezda Karite Mattile i Eline Garanče, nova inačica kultne kazališne predstave ‘Vježbanje života’ i brojna druga događanja, izložbe, predstave, koncerti.

Pogledajte video prezentaciju programa Rijeke 2020. - Europske prijestolnice kulture:Sedam programskih pravaca

Među sedam programskih pravaca nastalih suradnjom kulturnih institucija i neovisnih umjetničkih organizacija iz zemlje i inozemstva je i ‘27 susjedstava’.

- To je program koji 27 zajednica u Rijeci i Primorsko- goranskoj županiji spaja s 27 zajednica širom Europe. Oni zajednički rade program koji će u 2020. biti pokazan u okviru Festivala susjedstava, najavljuje direktorica partnerstva i komunikacija Irena Kregar Šegota.

'Kuhinja različitosti' programski je pravac u kojem sudjeluju 22 nacionalne manjine iz Primorsko-goranske županije: Rusini imaju svoj Dan kulture, Slovaci također, a tu su festivali i izložbe. Sve to čini skup potpore kojim se želimo odužiti Gradu Rijeci, poručuje Vladimir Provči iz Udruge Rusina i Ukrajinaca ‘Rušnjak’ PGŽ-a.

Obersnel: Rijeka će predstaviti vrijednosti koje živi

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da će Rijeka u najboljem svjetlu predstaviti vrijednosti koje živi, a to su otvorenost, prihvaćanje različitosti, sposobnost i hrabrost te posebno upornost: Rijeka je grad otvoren svima, moderna slobodno misleća sredina, natprosječno kritičan prema sebi i zato natprosječno uspješan, ustvrdio je.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da je sve što se gradi u sklopu EPK - Rijeka i zaslužila, poput nove gradske knjižnice, novog sjedišta Muzeja grada Rijeke i Dječje kuće. Kao važne osobe za realizaciju ovog projekta, uz ostale koje se češće spominje, istaknuo je tri imena: Olivera Frljića, Mani Gotovac i Slavena Tolja.

Pogledajte promotivni video spot Rijeke 2020. - Europske prijestolnice kulture, koji je režirao Dalibor Matanić:Suradnja Rijeke 2020 i HRT-a

Kako bi sve bilo što bolje popraćeno u javnosti, pobrinut će se i Hrvatska radiotelevizija kao spona između projekta EPK-a i građana: Pripremili smo se kako bismo dobro prikazali sve što se događa u Rijeci. Bit će i nekih novina, ali neka za sada ostanu mala tajna, napominje glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

HRT već je krenuo s ciklusom emisija 2020 za Rijeku, a upravo repriziramo i ciklus EPK za početnike – oba serijala dostupni su na usluzi HRTi.
HRT 2020 za Rijeku
Himna Rijeke 2020 - 'Moj grad'

U stvaranje programa EPK uključila se cijela zajednica, među kojom i riječki glazbenici. Na kraju predstavljanja programa riječki je band-aid Ri Val, koji je za ovu prigodu okupio dvadesetak nekih od najvažnijih imena riječkoga rocka više genaracija, premijerno izveo pjesmu ‘Moj grad’.

Iz Dallas Recordsa kažu da ta pjesma nosi tipični riječki rock zvuk, a tekst uključuje stihove koji će zasigurno kod svakog Riječanina izazvati stanoviti ponos jer, ako ijedan grad, onda svakako Rijeka - predstavlja hrvatski simbol za slobodu i otvorenost’, te se predstavlja i Europi kao Luka različitosti

- Glazbenici Ri-Vala ispjevali su jednu od najljepših posveta Rijeci, intimnu, tipično riječki nenametljivu, ali snažnu pjesmu, koja u sebi nosi vrijednosti koje Rijeka osjeća i živi, ističu. 

Autor aranžmana pjesme 'Moj grad' je Darko Terlević, a glazbu i stihove potpisuje Vlado Simcich Vava. Po njegovim riječima, to je njegov pokušaj intimnog komentara Rijeke, a dok je pisao tekst, zapravo se prilagođavao postavljenoj melodijskoj liniji, pokušavši bilježiti marginalne dojmove koje ima o tom gradu.

Pjesmu izvodi 20 pjevača: Zoran Badurina (Jonathan), Sandro Bastiančić (En Face), Luka Benčić (My Buddy Moose), Stane Grdaković (The Siids), Valter Kocijančić (ex-Paraf), Edi Kraljić (ex-Denis&Denis), Davor Lukas (Fit), Ivona Maričić Kukuljan (E.N.I), Ivanka Mazurkijević (Mr.Lee & Ivanesky, Stampedo), Iva Močibob (Turisti), Marina Perazić (Denis&Denis), Zoran Prodanović Prlja (Let 3), Mihael Prosen (ex-Father, Nord), Marko Rogić (White on White), Leo Rumora (ex-Ogledala, Fiumens), Dean Škaljac (ex-Grad, Gerila), Boris Štok, Darko Terlević (The Siids), Elena Tomeček Zdjelar (E.N.I.) i Nikolina Tomljanović (E.N.I.).
Instrumentalni dio potpisuju Vlado Simcich Vava (ex-Laufer, Turisti), Damir Martinović Mrle (ex-Termiti, Let 3, Mr.Lee & Ivanesky) Bobo Grujičić (Turisti, Kojoti), Darko Terlević (The Siids), Vladimir Tomić Mosk (Moskva) i producent pjesme, Matej Zec (Let 3).

Nova pjesma nakon premijere na predstavljanju programa Europske prijestolnice kulture kreće u radijski eter. Bit će snimljen i video-spot, u režiji Radislava Jovanova Gonza, koji će imati premijeru u prosincu ove godine.