2. studenog 1699. - Rođen slikar Jean–Baptiste Siméon Chardin

Francuski slikar Jean–Baptiste Siméon Chardin, rođen 2. studenog 1699. godine u Parizu, jedan je od najvažnijih slikara 18. stoljeća.

U doba kada je razmetljivi sjaj, što je pratio epohu Luja XIV., potisnuo  umjetnički duh slobode koji je s neposrednošću i toplinom prilazio životnoj svakidašnjici i okružju kraljevih podanika. Chardin se pridružuje probuđenom interesu za nizozemske majstore mrtve prirode i genre-prizora. Poznat je po rečenici: „Slika se slika osjećajem, a ne bojom“. Odabirom tema, bitno različit od svojih suvremenika privrženih pomodnoj i sladunjavoj maniri rokokoa, Chardin se svojim jedrim realizmom približio stvarnom svijetu i ljepoti skrivenoj u skromnom domu pučanina.

Premda je mrtva priroda, kao slikarska vrsta, bila najniže rangirana, članovi Kraljevske akademije zamijetili su njegove slike pa je Chardin ubrzo i sam postao član te institucije, a da prije toga nije bio njezin učenik. Slikao je polagano i pomno, s izoštrenim osjećajem za čistoću oblika, prostorni sklad i sažetost kompozicije, pritom ne umanjujući ljepotu i dražest detalja.

Chardin je oduševljeno stupio u slikarski svijet građanskih interijera, vrijednih žena i nježnih dječjih lica. Pronicljivi promatrač, produhovljeni model vezuje uz neku radnju dok je u intimnim obiteljskim scenama, među priprostim, širokim haljinama, sitnim i čvrstim tonskim naglascima izvlačio iz tame različite predmete. Pred kraj života, oslabljena vida, započeo je slikati u bržoj tehnici pastela, o čemu svjedoče i njegovi autoportreti.

Chardinov senzibilitet i metode rada savršeno su odgovarali prosvjetiteljskoj ideji odmjerenosti i razuma. On je također spremno upozorio na rastuću snagu građanskog staleža.