Pula čeka obnovu pročelja zgrada

U mnogo kraćem roku u Puli žele vidjeti rezultate primjene nove Odluke o komunalnom redu koja se tiče izgleda pročelja zgrada.

Komunalni redari raštrkali su se središtem grada, prikupljaju informacije o pročeljima, snimaju njihov najnoviji izgled. Gradski projekt sufinanciranja uređenja zgrada u Puli, Dolcevita, ne obuhvaća samo zgrade u strogom središtu.

- Po trenutnoj Odluci ona obuhvaća sve one zgrade koje su na posebno vidljivom i frekventnom mjestu, a to je gotovo cijeli grad, kaže Aleksandar Matić, direktor upravitelja zgrada Castrum.

Poticaj za ovu akciju donošenje je nove odluke o komunalnome redu ali i činjenica da je ljetna sezona završila te i komunalni redari imaju više vremena.

- Moramo se napokon i aktivnije početi brinuti i o izgledu grada a to je taj dio oko fasada zgrada, reklama na njima i svega onoga što ne stignemo tijekom sezone riješiti, smatra Ingrid Bulian, Upravni odjel za prostorno uređenje.

Potrajat će snimanje stanja možda i do sezone, jer, pulske fasade nisu u dobrome stanju. Njihovi će vlasnici i stanari dobiti najprije upozorenja i poziv na uređenje.

- Nakon niza upozorenja morat ćemo pisati i kazne, od 500 do 5 tisuća kuna, to će onda zgrada morati plaćati iz pričuve, ističe Matić.

Da se to izbjegne, treba se prijaviti na projekt uređenja pročejla i od Grada Pule dobiti i do 50 posto sredstava potrebnih za to.