Hrvati videoigrama osvajaju Kanadu

Najpoznatija regionalna konferencija za tvorce video igara Reboot Develop koja jednom godišnje u Dubrovniku okuplja svjetske zvijezde najunosnije zabavne industrije seli se na drugi kontinent.

Brend koji je nastao u Hrvatskoj, prvi put će zaživjeti u Kanadi kamo su otputovale i mlade hrvatske nade, kako bi učile od najboljih svjetskih autora.

Pogled od kojeg zastaje dah. Do sada je mamac za autore videoigara bio Dubrovnik, a sada je to Banff - najstariji nacionalni park u Kanadi. Formula je ista, okupiti tvorce digitalne zabave na iznimno atraktivnoj lokaciji.

- Jedna od ključnih stvari zašto smo izabrali upravo Kanadu je ta da Vlada Kanade i provincijalna Vlada enormno podržava rast i ulaže u games industriju, objašnjava Damir Đurović, organizator konferencije za razvoj videoigara.

Govornici su zvijezde industrije, među njima autori čiji se naslovi prodaju u stotinama milijuna primjeraka.

- Ponekad mi prilaze s tremom, ali vrlo brzo, nadam se, shvate da sam normalan i da možemo razgovarati. Kao autori često ne vidimo ljude kako uživaju u našim igrama i zato je sjajno susresti se s obožavateljima, kaže Patrice Desilets, autor videoigara.

Oni koji tek sanjaju o uspjehu - došli su sa svih strana svijeta.

- Mislim da ova ekshibicija u Kanadi dokazuje koliko su ambicije lokalne industrije velike i koliko se želimo nametnuti na svjetskoj sceni kao hrvatski proizvođači, ističe Andrej Kovačević, Exordium Games.
 
- Pomoglo nam je što smo dobili stipendiju pa smo mogli doći ovamo i sudjelovati iako smo mali studio, smatra Dyala Kattan, Echodog Games. 

Vezivno tkivo konferencije su druženje i izleti u prirodu.

Predah od virtualnih svjetova posjetitelji konferencije mogu pronaći na fantastičnim lokacijama poput ove, ovdje možda mogu pronaći inspiraciju za nove projekte.

Glavna pozornica impozantan je hotel iz 19 stoljeća u srcu nacionalnog parka.

- Lokacija je zabačena, nepovezana i nije do sada bila u središtu industrije videoigara, s druge strane ovdje ima mnogo talenata, naglašava Logan Foster, proizvođač softvera.

Uspjeh hrvatske industrije videoigara je poput našeg uspjeha u sportu. Mala smo zemlja, ali imamo nekoliko svjetskih hitova. Trofejima sada možemo dodati i izvoz brenda koji je podjednako uspješan u domovini i 8000 kilometara dalje.