Varaždinsko groblje-zeleno predvorje raja

Uoči Svih svetih posjećuju se groblja. Varaždinsko je poznato kao jedno od najljepših u Europi i cijele godine privlači turiste. Krivac je nekadašnji upravitelj groblja - vizionar Herman Haller koji je još 1905-te osmislio koncept uređenja.

U "zelenom predvorju raja", kako ga je zamislio danas glasoviti Haller, spomenik je jezikoslovcu Vatroslavu Jagiću. 1923-će sugrađani su mu priredili jedan od najvećih pogreba u povijesti grada.

- O tom sprovodu pisali su bečki kroničari i bečke novine i upravo tada su se novinari počeli diviti ljepoti varaždinskog groblja i možemo reći da je to nekako početak posjeta turističkih posjeta varaždinskom gradskom groblju, kaže Branimir Šurbek, turistički vodič.

- Uz Stari grad i povijesnu gradsku jezgru, svakako varaždinsko groblje je najposjećenije turističko mjesto u gradu Varaždinu. Možemo reći da vž groblje godišnje posjeti između 60 i 70 tisuća posjetitelja, objašnjava Jelena Toth, direktorica TZ-a grada Varaždina.

Turisti se dive spomenicima, ima tu i pravih umjetničkih djela - poput Anđela smrti Roberta Frangeša Mihanovića. Tu je pokopan izumitelj gitare s deset žica Ivan Padovec te poginuli u Prvom svjeskom ratu uz lipu simbol Slavena.

Promijenila se klima, pala je razina podzemnih voda, pa stručnjaci jako paze na svaku stoljetnu biljku.

- Prihranjujemo, štitimo, navodnjavamo i sve što je u našoj moći da osiguramo to da nam ostanu ovakve kakve jesu, lijepe i zelene, kaže Romana Brkić Knežević.

Ljepota biljaka te vječnih spomenika mirom i spokojem oplemenjuje sjećanja na one koji nam nedostaju.