Islanđani uživo prate odumiranje posljednjeg McDonaldova burgera

Desetak godina stari McDonaldov burger, posljednji koji je poslužen prije nego što je taj lanac zatvorio svoje lokale na Islandu, vene uživo pred očima tisuća gledatelja na internetu. Naizgled neuništivi burger s porcijom prženih krumpirića zaštićen je staklom poput dragulja.

Američki lanac zatvorio je tri podružnice na Islandu tijekom financijske krize 2009. i tako je ta zemlja postala jedina zapadna zemlja bez McDonald'sa. Hjortur Smarason je 31. listopada te godine, pred zatvaranje restorana kupio burger kako bi ga sačuvao.

- Odlučio sam kupiti posljednji obrok zbog njegove povijesne vrijednosti jer se McDonald's zatvarao. Bio sam čuo da se McDonald's nikad ne raspadne i želio sam to provjeriti, kazao je Smarason, komunikacijski menadžer za tvrtku koja je specijalizirana za svemirski turizam.

Prvo je burger držao u garaži a potom ga je posudio islandskom nacionalnom muzeju. Burger se potom preselio u hotel u glavnom gradu Reykjaviku a sad je izložen u hostelu u Thykkvibaeru na jugu Islanda.