OPG Korošec: Sapuni od kozjeg mlijeka

Poduzetnički duh zahvatio je i obitelj Korošec u podravskom mjestu Đelekovcu. Nekada je bilo klasično poljoprivredno gospodarstvo obitelj Korošec iz Đelekovca držala je domaće životinje, najviše krave.

Prodavali su mlijeko. Danas više nije tako. Krave su zamijenile koze, a proizvodi se kozmetika, najviše sapuni.

- Nabavili smo 12 koza alpine. One su smeđe boje, s njima smo krenuli. Od njih smo napravili svoje stado. Kasnije smo dokupili sanske koje su sad prevladale, objašnjava Davor Korošec, OPG Korošec, Đelekovec.

Na farmi je 200-tinjak koza, od toga oko 130 muznih. Nakon jarenja, na proljeće, stado će se još povećati jer ovdje ostavljaju ženski podmladak. Trenutačno se svakodnevno izmuze stotinjak litara mlijeka. U punoj sezoni i do 500 litara na dan. Obitelj Korošec i sada je najveći proizvođač kozjega mlijeka u Podravini. Na godinu prodaju oko 86 tisuća litara. Od mlijeka izrađuju kozmetiku, najviše sapune. 

- Kćer i ja otišle smo na edukaciju, na tečaj kako napraviti sapune, tamo smo naučile osnovno, sad eksperimentiramo, radimo po svojoj recepturi, kaže Ivana Korošec, OPG Korošec, Đelekovec.

Imaju već 20-ak proizvoda, a upravo kozje mlijeko čini više od polovine sastojaka u svakom proizvodu, ostalo su također prirodni sastojci, zrnca maka, kukuruzno brašno, maslinovo ulje.

I sami su iznenađeni učincima svojih proizvoda. Da su na dobrom putu, potvrđuje i to što su u manje od godinu dana za svoje proizvode osvojili nagrade i priznanja, među ostalim, i na sajmu inovacija.