Zrmanja Vrelo: Zapušteno selo i netaknuta priroda

Nema brzog vlaka do sela Zrmanja Vrelo, na izvoru Zrmanje. Kao ni autobusnih linija, javne rasvjete, trgovine, pošte. Selo je zapušteno, u njemu živi samo nekoliko staraca, no netaknuta priroda ostavlja bez daha.

Zrmanja Vrelo. Selo, kako mu i ime govori, nadomak izvoru zelene ljepotice. Kada je otišao u mirovinu, Slavko Ćuk sa suprugom, iako je cijeli život živio u Zagrebu, vratio se korijenima, na izvor. Obnovio je kuću u sklopu koje su i stare mlinice. No, gosti zasad u njegovu domu tek tu i tamo pokoji puh.
- Imali smo sreću kupiti ove mlinice koje su bile u jako derutnom stanju, ja obožavam inače čistu, bistru vodu, kaže Ćuk.

No, u selu ruševine na svakom koraku. U ovu osnovnu školu nekad je išlo i šezdeset djece. Sada njezin učitelj tehničkog odgoja čuva koze, a učiteljica matematike, supruga, peče kruh i rješava križaljke.
- Tko živi na selu mora imati istreniran mozak. Mislim, da bi mogao tu opstati, ističe Mirjana Dronjak, Zrmanja Vrelo.

Nema dućana, pošte, kafića, javne rasvjete, a ni ljudi. Autobus ne prolazi kroz selo.
- Tko ima auto taj će otići, a tko nema bogami svakako. Plaća da mu netko nešto donese, objašnjava Nikola Dronjak, Zrmanja Vrelo.
Privatni prijevoz do liječnika u Kninu ili Zadru plaća se oko 150 kuna. Ljudi se snalaze svakako, putujuća trgovina prođe im kroz selo tri puta na tjedan. Naviknuli su živjeti s prirodom i od prirode.

- Drenjine, trnjine. To sam naučila od ovih starosjedioca i još jedan ovaj veli -svaku travu koju jede koza je zdrava trava, kaže Jovanka Ćuk, Zrmanja Vrelo. 
 
- Vozi čovjek uokolo kamiončić, svašta vozi. To vam je kao na Divljem zapadu, kao kočijom kad dođu, naglašava Slavko Ćuk, Zrmanja Vrelo. 

Male tajne velikih majstora preživljavanja s izvora Zrmanje. Najbliži Knin i Gračac za njih su prava civilizacija.