Favete-šibenska gastro baština

Šibenčani ih zovu favete - tradicionalni slatkiš od badema i šećera koji se u Dalmaciji peče na blagdan Svih svetih. Miris im se i danas širi šibenskim ulicama.

Favete su djelić šibenske gastrobaštine. Tradicija je da se poslužuju na blagdan Svih svetih.

Bjelanjci, šećer, prstohvat soli, bademi, brašno, malo praška za pecivo i liker. Slatka bombica u Grad je stigla preko mora. Isprva su u njoj uživali oni dublja džepa.

- Ti običaji posredstvom Venecije dolaze u šibenske kuće, prvo u gospodske a naravno kasnije i u težačke, objašnjava Marija Krnčević Rak, Muzej grada Šibenika.

I dan danas, favete su tražena roba. Za favete pitaju uglavnom stariji ljudi. Mnogi okus kolačića-bombončića tek otkrivaju.

- Recepata ima dosta. Neko stavlja jaja, netko samo s bjelanjcima. Omjeri se razlikuju. U pravilu, svaki kraj je nešto sebi prilagodio, kaže Vesna Mrdeža, slastičarka, Šibenik.

Slatkiši u tri boje znak su dobrih želja. U današnje vrijeme, rijetko se dariva.

- To se nosilo prijateljima, poznanicima, voljenima i momci su nosili curama. Ja sam svake godine dobivala škartoc faveta, objašnjava Ana Paić, Šibenik.

Svi sveti i favete idu ruku pod ruku. To nije slučajno. Ime im potječe od talijanske riječi za bob. 

- Bob možemo povezati s kultom mrtvih. U starom Egiptu vjerovalo se da u nasadima boba obitavaju duše mrtvih, ističe Krnčević Rak.

A tradicijski kolačić na stolu uljepšat će još jedan sjetni kršćanski blagdan sjećanja na pokojne.