Grad mladih: Od bisera moderne arhitekture do propadanja

Grad mladih već godinama propada na periferiji Zagreba. Od prvih gostiju 1951. godine ovaj je kompleks posjetilo više od milijun djece koja su ondje sudjelovala u zabavnim, sportsko-rekreativnim, edukativnim i umjetničkim programa. Nakon 70 godina od izgradnje počela je potpuna obnova kompleksa.

Nekoć biser moderne arhitekture, danas tek oronule građevine prepuštene zaboravu. Iako je kompleks 2005. godine proglašen kulturnim dobrom, dosad se nije ulagalo u obnovu. Od 22 zgrade tek 12 ih je u funkciji.

- Stvarno velike poteškoće koje su uglavnom statičke prirode, jer se na ovom zapadnom dijelu gdje se nalazimo pojavilo području klizišta što je ugrozilo zgrade, objašnjava Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba.

Unatoč takvom stanju, svake godine 25 000 djece iz cijele Hrvatske ovdje boravi u sklopu projekta "Nastava u prirodi". Priroda je bila i ostala najjači adut.

- Djecu vodimo po šumi, upoznamo ih sa šumarima, biljkama, s voćkama, raznim životinjama, kaže Laura, animatorica.

- Dolazimo s djecom staze su jako lijepo uređene, priroda je odlična, imamo se gdje šetati, popit kavu, naglašava Tanja Sumek, posjetiteljica. 

U prvoj fazi postavljeni su ograda i videonadzor, slijedit će sanacija vodovoda i kanalizacije, a zatim izgradnja novih objekata.

- Sportske dvorane, bazen, igrališta i atletske staze dakle kompletno da bi mogla doći djeca i građani Grada Zagreba, ističe Miroslav Čulk, voditelj Grada mladih.

Grad mladih bit će otvoren za sve građane, a želja je da postane referentni centar za organizirano edukativno i sportsko druženje.

- Da bude središnje mjesto okupljanja mladih djece, sportaša i ne samo iz Zagreba i RH već i čitave Europe, kaže Tomislav Družak, Zagrebački Holding.

Projekt obnove Grada mladih od strateške je važnosti za grad Zagreb. Potpuna rekonstrukcija trebala bi biti završena do kraja 2024. godine.