Ovih dana u Splitu se jedu 'bobići'. A kako se pripremaju?

"Bobići" su "slatko" od badema, šećera, čokolade, oraščića i ruma. Naziv su dobili po tome jer podsjećaju na bob, a navodno se još od davnih vremena bob prinosio prilikom pokapanja preminulih. 

Marija Lulić iz Splita, se u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" prisjetila vremena dok je radila u hotelu te kaže "da su se 'bobići' servirali gostima u sobe na dan mrtvih".

Napomenula je i da 'bobići' u Istri nisu tradicija.

- Naši splitski slastičari željeli su proslijediti "bobiće" u Zagreb. No tamo su rekli da su im "bobići" preslatki, kazala je Marija Lulić.

Đurđa Prgomet otkrila je recept za "bobiće".

- 250 g šećera u prahu
- 250 g tostiranih badema
- malo maraskina ili ruma
- jedno veće jaje ili dva manja
- korica od limuna
- čokolada

Sve to treba izmiješati i mokrim rukama oblikovati u "kobasicu". Treba rezati na male komadiće i oblikovati u kuglice. Potom ih treba staviti sušiti u pećnicu oko 3 sata na 50-60 stupnjeva, precizirala je Prgomet. Njena kolegica pak dodaje da se tako pripravljeni 'bobići' mogu konzumirati i do 120 dana.