Na bečkom novogodišnjem koncertu djelo rođenog Splićanina

Drugi dio svjetski popularnog koncerta Bečke filharmonije, koji na Novu godinu prati milijunsko gledateljstvo, a prenosi i HRT, otvorit će 'Laka konjica (Vagabundi)' kompozicija austrijskog skladatelja i dirigenta rođenog u Splitu Franza von Suppéa.

Taj majstor bečke operete, koji je svojom svježom invencijom lako osvajao publiku, rođen je 1819. godine u Splitu, a djetinjstvo proveo u Zadru gdje je dobio osnovno glazbeno obrazovanje, prije nego će se uputiti na studij prava u Italiju, a zatim trajno nastaniti u Beču.

- Dalmaciju nikada nije zaboravio i često joj se vraćao, fizički i u svojim djelima, čemu svjedoči i ova posveta, misa skladana za izvedbu u Zadru, prožeta raznolikim stilskim utjecajima, uključujući melodioznost mediteranskog, dalmatinskog podneblja, stajalo je u najavi za njegovu 'Missu Dalmatica' kojom su otvorene ovog ljeta Osorske glazbene večeri, a 22. studenoga izvest će je u Zadru muški dio Zbora Hrvatske radiotelevizije u povodu 200. godišnjice rođenja von Suppéa.

Okrugla obljetnica povod je i posveti našeg ciklusa Kanconijer von Suppéu, u čijem sklopu Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Aleksandara Markovića 5. prosinca u dvorani Lisinski, izvodi izbor iz operete 'Boccaccio' uz izravan prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.
KANCONIJER