Lumblija - blatski kolač nezaborava

Uoči Dušnog dana Blatom se širi miris lumblije. Priprema se samo u ovo doba godine, a zovu je i kolač nezaborava. Taj kolač svaka domaćica priprema od dvadesetek mirodija koje se dodaju brašnu, recept se prenosi s majke na kćer, s bake na unuku.

- Već se ljeti znalo što sve dođe u lumbliju, pa se po malo pripremao i mindul, odnosno badem, i orah i vino od mošta crnog od kojeg se pravi varenik koji je važan sastojak lumblije, on daje boju i aromu, objašnjava Marija Šeparović

Običaj je da se nakon posjeta groblju, u domu, u obiteljskom krugu blaguje lumblija kao sjećanje na one kojih više nema ili su daleko.

Daruje se dragim prijateljima, a ni u iseljeništvu Blaćani se ne odriču lumblije koja ih povezuje s rodnim krajem.

- U ovo vrijeme kada im iz doma dođe taj okus lumblije u vrermenu kad ne mogu bit doma, kada se sjećaju svih najmilijih, kada ne mogu otić na groblje ili biti sa svojim obitelji, onda je lumblija ta poveznica sa domom, ona ima intenzivan miris i okus i volili je ne volili uvijek je ta poveznica sa domom. Zbog toga smatramo da je kolač nezaborava, objašnjava Ivana Sardelić, ustanova u kulturi Blatski fižuli.

Legenda koja se vezuje uz blatsku lumbliju glasi: za vrijeme francuske okupacije ovih prostora mladi Francuz je došao u Blato, upoznao mladu Blajku i oni su se zaljubili. Kad je on morao spletom nesretnih okolnosti za njih otići, od svih sastojaka što ih je imao, napravio joj je kolač i rekao n’ublie pas (ne zaboravi me), a ono što je ona čula bila je lumblija.

Sastojci lumblije u doba kada je nastala su bili jako skupi i dragocjeni: orasi, mindeli (bademi), grožđice. Vrlo važni začini su muškatni oraščić, klinčić i cimet. Sa začinima treba biti oprezan jer su jako intenzivnog mirisa i okusa. Od sastojaka tu je rakija anižeta, rogačica, orahovac i najvažniji sastojak varenik – kuhani mošt. Bez tog sastojka lumblije ne mogu biti kako trebaju. Još je potreban šećer, vanilin šećer i tri vrste masnoće - maslinovo ulje, maslac i mast. Suhi sastojci se dobro izmiješaju, zatim se dodaju jedan za drugim tekući sastojci, sve se dobro izmiješa i na kraju dodajte kvasac s malo brašna. Važno je da tijesto odstoji dok kvasac reagira - 2 do 3 sata, što duže, to bolje. Tijesto se premijesi i peče u obliku kruščića na 180 °C 35 do 40 minuta.

Lumblije su odlične za konzumaciju čim se ohlade, a interesantno je da traju i do mjesec dana na sobnoj temperaturi.