Veganska i sirova hrana i nove namirnice iznenadile i naše chefove!

I proteklog je tjedna bilo zanimljivo u crvenoj i zelenoj kuhinji našeg kulinarskoga showa Kuhan i pečen. Dobili smo drugu finalisticu - Anitu koja je suca Tomislava Gretića impresionirala teškom patkom i šarenim malinama, a s Facebook stranice showa prenosimo recepte za ukusna pobjednička jela. 

TEŠKA PATKA
PRIPREMA: Kožu pačjih prsa dijagonalno zarezati, začiniti mješavinom začina i staviti u tavicu kožom prema dolje da se lagano otapa mast. Malo okretati i podlijevati masnoćom koju je pustila. Završiti pečenje u pećnici. Prije rezanja pustiti da odmori. Poriluk propirjati i posuti narezanim pečenim lješnjacima. Mini rajčice blanširati i oguliti. Ciklu narezati na kockice, začiniti balzamičkim octom i timijanom.

ŠARENE MALINE
PRIPREMA: Lisnato tijesto tanko razvaljati i narezati na pravokutnike. Ispeći u pećnici. Maline "potopiti" u šećerni sirup s limunovim sokom. Napraviti šlag aromatiziran vanilijom. Panko mrvice pomiješati s maslacem i tostirati. Dodati malo cimeta i šećera. Na pečeno lisnato tijesto staviti kremu, maline, jagode te posuti začinjenim panko mrvicama i šećerom u prahu.

Male tajne velikih majstora

Vrlo je trendi danas u restoranima serviranje sirove cvjetače narezane na tabke ploškice, otkrio je Mate. Od kulinarskoga genija Gretića naučili smo da vanilija, osim u desertima, odlično paše u umacima, npr. sa svježom, crvenom paprikom, uz divljač, crvena mesa... kod izrade pudinga od ghie treba paziti na aromatiziranje, jer je u suprotnom kao ljepilo za papir, dodao je Tom i povjerio kako se i njemu dešava da kad ga proba ghia puding bude sladak, a kasnije ta slatkoća nestane. Jackfruit je bio enigma i za Ivana, koji nije znao što bi s njim. A na Gabinu sreću Gretić je bio zadovoljan okusom i zbog kuharske hrabrosti prošla je dalje. 


Ni chefovi ne znaju sve!

U ovom showu možete vidjeti kako pripremiti ukusan i cjelovit obrok, čak i s desertom u samo pola sata, ali i saznati mnoge savjete velikih majstora kuhinje. Ali i njima se dogodi da ih natjecatelji odvuku na "skliski teren". Posebice kad je riječ o veganskoj ili pak sirovoj hrani - rowfoodu. U četvrtak su se u veganskom izdanju emisije borile Dunja, Lela, Tina i Gabi, koje su na momente začudile naše chefove Ivana Eraka i Matu Jankovića, čak i birajući nepoznate namirnice! Sudac Tomislav Gretić, pak, otvoren je za sve stilove - ističući da nema razlika, kuhanje je kuhanje. - Bitni su mašta, kreativnost, prezentacija i okus - vrlo jednostavno!

Mate se pitao kako čovjek odluči jesti samo sirovo.  Tina je objasnila da ju je zainteresirao koncept "hrana kao lijek", te da već sedam godina jede u principu samo voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke i odlično se osjeća! Lela je jazz pjevačica, koja je već 20 godina vegetarijanka, a sada i veganka. Borbu s vremenom razbijala je pjevanjem klasika. Mate je uživao u izradi sirovih špageta od tikvica, a Gretić je bio zadovoljan okusom. A Lelin Jazz rižoto sa shiitake gljivama i slatom proglasio je najboljim rižotom dosad u showu! Ivan je priznao da od vege namirnica koristi samo voće i povrće, pa su ga Čileanka Gabriela i Dunja pokušale uvjeriti da proširi vidike. Dunja je previše toga stavila u Curry, a Gabi koja voli "vegi junk food" pobijedila je s tradicionalnim čileanskim jelom, nepoznatim svima u studiju - Suvremenim charquicanom.

Sve to možete pogledati u HD rezoluciji na multimedijskoj platformi HRTi.