Nekad austrougarska krstarica, danas dom ribama i spužvama

Podmorje južnoga Jadrana privlači ronioce iz cijeloga svijeta, i to ne samo zbog prirodnih ljepota. Jedna od najvećih atrakcija olupina je austrougarske krstarice Kaiser Franz Joseph, do koje je, stotinu godina od potonuća, zaronila i naša ekipa.

U svom je, za brod razmjerno kratkom životnom vijeku od tridesetak godina, oplovila svijet i sudjelovala u Prvom svjetskom ratu. Danas je ova stometarska austrougarska krstarica dom ribama i spužvama na dubini od četrdesetak metara, u moru pokraj Prevlake.

- Služio je kao stražarski brod koji je čuvao ulaz u Boku kotorsku. Prilikom potonuća bio je nakrcan, to je bio kraj Prvog svjetskog rata, bio je nakrcan oružjem s drugih brodova, pojašnjava Klara Ljubenko iz ronilačkog centra "Sea star".

Ovdje na najjužnijoj točki Hrvatske jasno se vide obale Crne Gore. Potopljeni brod nalazi se na samoj sredini zaljeva, uz morsku granicu, a o uzrocima njegovog potapanja još se uvijek nagađa.

- Imaju dvije priče, znači, potonuo je, ili ga je veliko nevrijeme odnijelo, ili su ga potopili tadašnji jugoslavenski mornari, govori Boris Obradović iz ronilačkog centra "Epidaurum".

"Kaiser Franz Joseph" potonuo je 17. listopada 1919. U povodu stote godišnjice potonuća organizirana je prava međunarodna ekspedicija. Hrvatskim su se roniocima pridružili kolege iz Crne Gore, Makedonije, BiH, Srbije, Austrije, pa čak i Novog Zelanda. Zanimljivo je da je ovaj ratni brod na morskom dnu završio - dva puta.

Ukrašena ribarskim mrežama i morskim organizmima, ova ratna krstarica i danas privlači ronioce iz cijelog svijeta.