19. studenog 1828. - Umro Franz Schubert

Skladatelj Franz Schubert, čiji je život prekinut s nepune 32 godine, 19. studenoga 1828., ostavio je gotovo tisuću djela, uključujući pravu riznicu od oko 600 pjesama.
Rodio se i odrastao u  predgrađu Beča, uz oca glazbenog pedagoga koji je bez formalnog glazbenog obrazovanja, na svoje učenike pa tako i na sinove znao prenijeti ljubav prema glazbi. Mladi je Franz svoje prve note napisao, a onda i  izvodio u  obiteljskom gudačkom kvartetu na violi. Skladanje je, među ostalim, usavršavao i kod poznatog Mozartova suparnika Antonija Salierija. Neimaština, kratkovidnost, nespretnost i veoma nizak rast bili su vjerojatno glavni razlozi što se nije mogao zaposliti ni oženiti.
Za svoje neostvarene ljubavi mogao je samo pisati glazbena djela. U rješavanju egzistencijalnih pitanja, pomagali su mu odani prijatelji, kojima je u znak zahvalnosti priređivao nezaboravne trenutke izvodeći im prvima svoja djela na takozvanim šubertijadama. Sa 17 godina napisao je prvu majstorsku solo-pjesmu Greta za preslicom, zatim nastaju Putnik, Ribica i Kralj-vilenjak, dok su prava remek-djela ciklusi Lijepa mlinarica i Zimsko putovanje.
U Schubertovu opusu ima i simfonija, među kojima osma, Nedovršena simfonija posebno ističe umjetnikovu zrelost i glazbenu viziju. Prvi javni koncert svojih djela Schubert je održao potkraj ožujka 1828. Od zarade s tog koncerta kupio je svoj prvi glasovir. No nije dugo na njemu svirao. Nekoliko mjeseci poslije umro je od trbušnog tifusa. Prema vlastitoj želji pokopan je pokraj Beethovena, čije je djelo za gudački kvartet u cis molu, posljednje što je poželio čuti.