Igor Rudan u zemlji klanova

Jedan od najcitiranijih znanstvenika svijeta, prof. dr. sc. Igor Rudan, direktor Centra za istraživanje globalnog zdravlja Sveučilišta u Edinburghu, večeras će u Klubu književnika u Zagrebu predstaviti svoju ‘U zemlji klanova’.

Nakon iznimnog uspjeha knjiga ‘Točna boja neba’ i ‘Zao zrak’, naš poznati znanstvenik Igor Rudan nastavlja seriju popularnoznanstvenih knjiga o 21. stoljeću.

U novoj knjizi donosi razmišljanja o prilagodbi u 21. stoljeću, naslovom 'U zemlji klanova' svakako aludirajući na svoju drugu domovinu Škotsku, gdje je član Kraljevskog društva u Edinburghu.

Njegovi znanstveni interesi kreću se od genetike i antropologije do javnog zdravstva, a zadnjih desetak godina bavite se međunarodnim zdravstvom, posebno smanjenjem smrtnosti djece u svijetu.

Svako poglavlje započinje jednom životnom poukom, te objašnjava kako je bila naučena i zašto je važna: primjerice 'Naučio sam da, želiš li uspjeti kao što nitko prije nije uspio, moraš imati hrabrosti živjeti kao što nitko prije nije živi' ili 'Naučio sam da svatko zaslužuje drugu priliku, ali nitko ne zaslužuje treću priliku' čime pomalo asocira na knjige o samopomoći.

Igor Rudan rođen je u Zagrebu 7. ožujka 1971. godine. Njegov znanstveni opus do 2018. godine uključuje više od 500 objavljenih znanstvenih radova i 9 knjiga, koji su, prema bazi Google Scholar, citirani više od 100 000 puta, čime se nalazi među najcitiranijim znanstvenicima svijeta.

- U Hrvatskoj je pokrenuo jedan od najvećih znanstvenih projekata na ovim prostorima - hrvatsku biobanku ‘10 001 Dalmatinac’ - za koji je namaknuo više od 30 milijuna eura potpore na međunarodnim natječajima, podsjećaju organizatori predstavljanja knjige.

Uoči zagrebačke promocije knjige prof. dr. sc. Igor Rudan bio je gost emisije Dobro jutro, Hrvatska: