'Nikola Šubić Zrinjski' uživo se pratio na svim kontinentima

Subotnju izvedbu ‘Nikole Šubića Zrinjskog’ Ivana pl.Zajca u zagrebačkom HNK-u na internetskoj platformi Opera Vision mogli su pratiti milijuni gledatelja diljem svijeta.

'Nikola Šubić Zrinjski’ u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze sada je dostupan milijunima gledatelja. Nakon opere ‘Ero s onoga svijeta’, koju je od studenoga prošle godine na platformi Opera Vision gledalo više od 11 tisuća ljudi, i subotnja izvedba ‘Zrinjskog’ dostupna je na internetu, nakon prijenosa uživo:- Gledalo se na svim kontinentima. Mislim da je to fantastična stvar. Evo, ja sam presretan da jedna hrvatska opera i hrvatski skladatelji su tako lijepo prošli, da je cijeli svijet to vidio, izjavio  je Dolenčić.

Platforma Opera Vision financira se iz programa ‘Kreativna Europa: 2014. - 2020.’ i promiče opernu umjetnost koristeći se novim tehnologijama. Svi zainteresirani tako mogu besplatno i s bilo koje lokacije gledati niz recentnih opernih izvedbi - od ‘Carmen’ iz Pekinga, preko ‘La bohème’ iz Mumbaija do nacionalne opere poput ‘Zrinjskog’ iz zagrebačkog HNK-a, koji je - treba spomenuti - upravo na današnji dan godine 1876. u Zagrebu bila praizvedena.
4. studenog 1876. - Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinski
- Zrinjski je zaista zatvoren u jednu našu priču, naravno, ali - kako je rekao Lovro Matačić - postoje opere i postoji Zrinjski, dodao je Dolenčić, a operni Nikola Šubić Zrinjski - Ljubomir Puškarić je istaknuo: To je veliko bogatstvo za našu kulturu, glazbenu kulturu... Pričekat ćemo s komentarima, jer meni je teško reći što bi uopće netko tko ne poznaje hrvatski jezik, a razumije glazbu, rekao nakon jednog ovakvog djela, rekao je Puškarić.

36 sata nakon početka izvedbe, ‘Nikola Šubić Zrinjski’ imao je već više od 6700 pregleda na YouTubeu, a kakvi će sve komentari biti i koliko će pregleda opera na kraju imati, moći ćemo pratiti do 1. svibnja 2020. - do kada ‘Zrinjski’ ostaje dostupan online.