Iz arhive HRT-a: uz 114. rođendan legendarnog Tadije - pjesnika srca

Danas, 4. studenoga, obilježavamo 114. rođendan Dragutina Tadijanovića, slavnog Tadije. Tim povodom iz arhive HRT-a izvukli smo emisiju iz ciklusa Antologija moderne hrvatske poezije snimljenu  1971. godine.

Dragutin Tadijanović - pjesnik srca, zagovornik djetinjstva, bezazlenosti, maštovitosti i dobrote, majstor ugođaja, mudar, sabran, jednostavan, bez premca u arhitekturi stiha, do danas nepremašen kao stjegonoša spontanosti – tako su na početku emisije scenarist i redatelj Zlatko Sudović i komentator Saša Vereš opisali legendarnog Tadiju.

Dragutin Tadijanović je rođen u Rastušju, kod Slavonskog Broda 4. studenog 1905. kao najstariji sin zemljoradnika Mirka Tadijanovića i Mande. Od 1920. godine, stanujući u brodskom samostanu kao učenik petog razreda gimnazije, piše pjesme. U Zagrebu je na Gospodarsko-šumarskom fakultetu upisao studij šumarstva (1925.), ali je kasnije prešao na Filozofski fakultet (povijest južnoslavenske književnosti i filozofija 1928.). Diploma Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izdana mu je 1937.

Radio je kao korektor službenog lista Narodne novine, honorarni nastavnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, urednik u knjižnici Djela hrvatskih pisaca, u Izdavačkom poduzeću Zora, i Hrvatski pjesnici u Matici hrvatskoj, ravnatelj Instituta za književnost JAZU-a (do umirovljenja 1973.), kao prosvjetni viši pristav u Banovini Hrvatskoj, u Društvu književnika Hrvatske, čiji je i bio predsjednik (1964. - 1965.).

Nazvan 'klasikom hrvatskog pjesništva' (Z.Zima), i 'pjesnikom-institucijom' (T. Maroević), nametnuo se kao norma i standard s naročitim utjecajem na krugovašku pjesničku generaciju. O popularnosti njegove lirike na svoj način svjedoči i stalno zanimanje stručne i najšire čitalačke publike te brojna ponovljena izdanja njegovih knjiga.

Pogledajte emisiju iz ciklusa Antologija moderne hrvatske poezije posvećenu Dragutinu Tadijanoviću: