Branko Balić: autor čiji rad srećemo često, a da toga nismo svjesni

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt prošli je tjedan otvorena je retrospektivna studijska izložba posvećena fotografu i povjesničaru umjetnosti Branku Baliću.

Izložba je postavljena je u suradnji Muzeja za umjetnost i obrt i Instituta za povijest umjetnosti punih 40 godina nakon Balićeve posljednje izložbe.

Povjesničar umjetnosti i fotograf Branko Balić jedan je od onih autora čiji rad srećemo često, a da toga nismo svjesni. Njegovim fotografijama opremljene su brojne knjige, stručni časopisi i katalozi.

Ova retrospektivna izložba rezultat je višegodišnje znanstvene obrade njegove vrijedne ostavštine - arhivske zbirke oko 12 000 fotografskih negativa.

- Od zadnje izložbe, koja je bila održana upravo u Muzeju za umjetnost i obrt godine 1978. je, na neki način, Branko Balić bio malo po strani. Zato nam je bilo iznimno bitno da ga danas pokažemo u jednom novom svjetlu, nakon što smo njegovu arhivu negativa, koji je pohranjen u Institutu za povijest umjetnosti, obradili, napominje koautorica izložbe Irena Šimić.

'Pozorni promatrač’, kako je podnaslovljena retrospektiva, najpoznatiji je kao kroničar društvenih zbivanja i umjetničkih tendencija od kraja 1950-ih do sredine 1970-ih godina u Hrvatskoj. Dokumentirao je poslijeratnu arhitekturu i ‘rubne zone’ gradova i naselja; lica iz javnog života, umjetničke izložbe i performanse.

- Bio je dosta blizak Galeriji suvremene umjetnosti, ali i čitavom nizu umjetnika koji su tada participirali na sceni, ističe koautorica izložbe Sandra Križić Roban dodajući da je kod Balića uvijek prisutna i humorna nota: Imam dojam da se samim svojim načinom kretanja kroz prostor nekako približio tom neodadaističkom duhu Gorgone koji je vladao u to vrijeme, smatra Križić Roban.

Izložba jednog od protagonista naše umjetničke scene prošlog stoljeća može se razgledati do 24. studenog.