Počela gradnja Studentskog doma u Šibeniku

Danas su počeli radovi na izgradnji Studentskog doma Palacin u Šibeniku. Preobrazba bivše vojarne u studentski dom trajat će godinu i pol. A u projekt koji najvećim dijelom financira Europa krenulo se kako bi se povećao kapacitet i kvaliteta smještaja studenata.

Vrijednost mu je 83 milijuna kuna. I najveći je infrastrukturni projekt u visokoškolskom obrazovanju na području Županije. Profitirat će njegovom izgradnjom, istaknuto je, prije svega studenti. Od njih tisuću i sto pedeset - 73 posto ih nije iz Šibenika.

- Dobit će studentski dom sa 150 soba odnosno kapaciteta 300 kreveta tj 16 apartmana za gostujuće predavače. Najsuvremeniji objekt za smještaj studenta u Hrvatskoj, a i u Europi, govori Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku.

Nositelj projekta je Veleučilište koje će dom na upravljanje dati SC-u. A preobrazba napuštene vojarne u studom trajat će 18 mjeseci.

- Radovi počinju danas, a već su započeli pripremni radovi. Započet ćemo sa rušenjem i izmještanjem infrastrukture, rušenjem ovih šuma, naglašava Jakša Vulić, glavni inženjer gradilišta.

Jačaju Šibenčani gradnjom Doma studentsku infrastukturu. Naime, trenutačno su u Gradu na raspolaganju tek 74 domska kreveta. Važan je projekt Palacin i zbog plana osnivanja novih studija, ali i šibenskoga Sveučilišta.

- Meni iza leđa je sljedeći razvojni projekt visokog obrazovnog sustava - dakle govorimo o velikom području vojarne Ante Jonića koja će zajedno sa projektom trokut, zajedno za Studijem energetike, biti jezgra odnosno šibenski kampus. Sa jasnim ciljem da Šibenik želi napraviti sve da dobije vlastito Sveučilište, naglašava Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Ključevi novoizgrađenih soba dijelit će se studentima u akademskoj godini 2021/22.