Topoteka čuva sjećanja lokalnih zajednica

Topoteka, kolekcija digitalnih arhiva lokalne povijesti, međunarodna je platforma koju je pokrenuo ICARUS - Međunarodni centar za arhivska istraživanja osnovan u Beču 2008. godine. Među 350 tisuća takvih zbirki je i 20 u Hrvatskoj.

ICARUS-ova sekcija u Hrvatskoj interakcijom s lokalnim ustanovama, udrugama, zajednicama i pojedincima pridružila se ovom projektu prije nekoliko godina: U 4 godine trajanja projekta je napravljeno preko 350 tisuća takvih zbirki u 13 država. Hrvatska je druga po redu, kaže predsjednica ICARUS-a Hrvatska dr. sc. Vlatka Lemić.

Riječ je o digitalnoj platformi, mjestu gdje svatko može objaviti svoje arhivsko gradivo, od fotografija, dokumenata, memorabilija relevantnih za neku temu, mjesto, obitelj ili zavičaj. Do sada ih je u Hrvatskoj napravljeno dvadeset.

- Jako su različite priče tih dvadeset topoteka. Neke vode Državni arhivi npr. u Gospiću za Liku, u Bjelovaru za Bjelovar, neke vode muzeji, npr. muzej u Iloku za Ilok. Neke vode akademske institucije npr. Umjetnička akademija u Osijeku vodi topoteku Osijek - Tvrđa, Hrvatski studiji vode topoteku Zagreb - povijesni centar, a imamo i one koje vode lokalne udruge npr. Podsused, nabraja Lemić.

Koordinatorica zbirke Knjižnice Podsused Sandra Berak napominje da su topoteku Podsused službeno otvorili godine 2017. u rujnu: To je tada bila peta topoteka u Hrvatskoj i prva u gradu Zagrebu i do sada još uvijek povremeno pristižu materijali, priča Berak.

Iz povijesti Podsuseda objavljeno je 255 dokumenata, uglavnom fotografija iz privatnih zbirki. Takav odličan odaziv dogodio se zahvaljujući agilnoj udruzi Eko 2000 koja već godinama radi na zaštiti ovog pitoresknog, nekada ladanjskog i kupališnog mjestašca pored Zagreba.

Isto tako, uspjeh njihove topoteke nastao je i kao reakcija na devastaciju zaštićene kulturne baštine Podsuseda, danas čini se najzapuštenije zagrebačke gradske četvrti.

- Mislim da je nestajanje Podsuseda kakav je nekada bio simbolično označio zadnji zvižduk Samoborčeka 1979. godine, a nekoliko godina poslije dolazi Aleja Bologna i presijeca naselje na dva dijela. Ono prestaje biti ljetno okupljalište. Danas je Podsused parkiralište, kaže Berak.

Sretnija priča dolazi iz Vinkovaca. Riječ je o topoteci Vinkovačkih jeseni - priredbe koja je opstala i postala ogledan primjer kako lokalna zajednica čuva i njeguje kulturnu baštinu.

- Mislim da nema u Vinkovcima niti jedne kuće koja nije donijela neki dokument za sudjelovanje u topoteci. To je prekrasni primjer kako se cijela zajednica u to uključila, komentira Vlatka Lemić.

U projekt se uključilo i Sveučilište u Zagrebu koje ove godine slavi 350. obljetnicu, pa će se na stranicama njihove topoteke moći pronaći svi bivši i sadašnji studenti, studentske udruge, rektorski inauguracijski govori i još mnogo toga.

Topoteci se možete pridružiti putem prijave administratoru, no uz uvjet da usvojite neka pravila. Potrebno je što točnije opisati gradivo, urediti autorska prava, dati detaljne podatke o izvoru. Sve to ovu platformu čini relevantnom za  stručni i znanstveni rad.

Povezivanje baštinskih ustanova, akademske zajednice i građana put je izgradnje zajedničke povijesti te osnaživanja našeg kulturnog i nacionalnog identiteta.