Želve idu na slobodu

Dvije mediteranske glavate želve puštene su u more nakon oporavka u pulskome Aquariumu. Briga za kornjače dio je međunarodnog europskog projekta u kojem uz Hrvatsku sudjeluju Italija, Slovenija, Grčka i Cipar.

Zoky je na oporavak u Pulu stigao s ranom na oklopu. Sada je zdrav pa je s plaže na Verudeli otplivao prema otvorenom moru.

Mery Fisher u lošem je stanju dovedena prvo na Brijune pa potom u pulski Aquarium. Nakon borbe za život i zalječenja rane na glavi zaplivala je prema pučini. Njihovo kretanje pratit će se odašiljačem.

- Morske kornjače migriraju, migriraju po cijelom Mediteranu, dakle jako je bitno vidjeti koje su njihove rute, kako bi ih mogli u potpunosti zaštititi, govori Karin Gobić Medica, biologinja.

Ozdravljenje i puštanje u more događaj je pun emocija.

Godišnje u pulski Aquarium na oporavak stigne između 10 i 15 mediteranskih želvi.

- Zadnje dvije godine, moramo reći, da je bilo manje nekih težih slučajeva i s time smo mi i zapravo zadovoljni, jer ispada da radimo nešto dobro za njih, naglašava Žana Moslavac, biologinja.

Kornjače najčešće stradaju zbog pothlađivanja i uplitanja u ribarske mreže, no valja upozoriti da još uvijek postoje pojedinci koji namjerno ozljeđuju životinje.