6. studenog 1860. - Rođen Jan Ignacy Paderewski

Poljak Jan Ignacy Paderewski već je kao student Varšavskog konzervatorija proglašen nenadmašivim majstorom crno-bijelih tipki.

Paderewski se rodio 6. studenoga 1860. u Kurilowki u Podoliji. Kad se otisnuo u svijet, davao je u nizu i po stotinu koncerata. Osim u Europi svirao je u Africi i Australiji, a u Americi je praćen dotad neviđenom reklamom. Zato je za velik dio zemaljske kugle bio oličenje vrhunskog glasovirača. Doduše, pogrešno je odsvirao priličan broj nota, ali je imao plemenit ton i osjećaj za stil.

Privlačan zbog romantičnog i uglađenog ponašanja, Paderewski je ostavljao na publiku snažan dojam. Žene su obožavale njegovu kosu, koju su muškarci ismijavali. Tijekom gotovo pola stoljeća, koliko je bio u središtu pozornosti, Paderewski je zaradio oko deset milijuna dolara, ponajviše u Sjedinjenim Državama. U skladu s tim imao je privatni željeznički vagon, vlastitog kuhara i sobara, masera i osobnog liječnika te ugađača glasovira. Svirao je sve što je za glasovir napisano, a i sam je skladao. Pritom je znalački koristio poljske glazbene motive. No mnogi su ocjenu da je Paderewski najveći pijanist svoga doba smatrali pretjeranom.

Svoju ljudsku plemenitost i domoljublje iskazao je 1917. kad je dao znatan imetak za pomoć žrtvama rata u domovini. Tada postaje predstavnikom Poljskog nacionalnog komiteta u Wasingtonu. Dvije godine poslije sastavlja prvu poljsku koalicijsku vladu nezavisne Poljske. Kao njezin predsjednik i ministar vanjskih poslova potpisao je i mirovni ugovor u Versaillesu. Umro je 1941. u New Yorku.