Vrhunska francuska vina poslana u svemir

Više desetaka boca vrhunskoga francuskog vina poslano je na svemirsku postaju ISS, ali ne da bi ih konzumirali astronauti, već da bi se istražilo na koji način vina sazrijevaju u svemiru.

Istraživanje je dijelom plaćenom sredstvima bogatih sponzora ili pokrovitelja. To su, među ostalima francuski poduzetnik Nicolas Gaume i njegov suradnik Emmanuel Etcheparre, suosnivači tvrtke Space Cargo Unlimited čiji je cilj provesti biološka istraživanja u uvjetima mikrogravitacije.

Što možemo naučiti o vinu koje će u svemiru odležati godinu dana? Dvije ključne činjenice koje upravljaju životom na Zemlji u orbiti se mijenjaju, piše portal Quartz.

Prije svega, objekti na Međunarodnoj svemirskoj stanici funkcioniraju u bestežinskom stanju ili onome što znanstvenici nazivaju mikrogravitacijom. Drugo, bez Zemljine atmosfere, predmeti u svemiru izloženi su puno većoj radijaciji u odnosu na objekte na Zemlji. Ovakvi uvjeti znače da se u ljudskom organizmu, ali i u bocama vina biološki procesi mijenjaju. U potonjem slučaju mikroorganizmi pridonose aromi vina kako ona sazrijevaju i stare. Znanstvenici se nadaju da će ovim eksperimentom uspjeti ustanoviti razlikuje li se proces starenja vina u takvome okruženju od istovjetnog procesa u istoj berbi, ali na Zemlji.

- Pretpostavljamo da bi na 'boravak' poslanih uzoraka, koji će neko vrijeme provesti na ISS-u i ondje biti izloženi mikrogravitaciji i mikrozračenju mogao utjecati na bakterije te u konačnici imati pozitivan utjecaj na proces starenja i sazrijevanja vina, kaže profesor Philippe Darriet, znanstveni savjetnik misije i direktor Instituta za istraživanje vina na Sveučilištu u Bordeauxu, gdje će se vino analizirati kad se vrati na Zemlju.

Boce bordoa na svemirskoj će stanici biti godinu dana da bi se ustanovilo kako bestežinsko stanje i svemirska radijacija utječu na sazrijevanje vina. Svrha pokusa je razviti nove okuse i nova svojstva kada je posrijedi prehrambena industrija. Boce su prema ISS-u poletjele u subotu u kapsuli iz Virginije, a ondje su stigle u ponedjeljak. Svaka je boca upakirana u metalni kanister da se ne bi oštetila ili slomila. U eksperimentu uz sveučilište iz Bordeauxa sudjeluju i znanstvenici sveučilišta njemačke pokrajine Bavarske.

Po povratku na zemlju, vino iz Bordeauxa će se usporediti s vinom koje je sazrijevalo na zemlji. Riječ je o prvoj od šest svemirskih misija planiranih u iduće tri godine.

Sličan je eksperiment 2011. izvela škotska destilerija viskija u Ardbergu kada je na ISS poslala nekoliko boca viskija. Projekt je nadzirala američka tvrtka Nanoracks, specijalizirana za pripremu i transport u orbitu korisnih tereta.

- Stručnjaci su ustanovili da je, pošto je dvije godine odležao na svemirskoj stanici, viski po boji i okusu ostario čak pet godina, kazao je tada izvršni direktor Nanoracks-a Jeffrey Manber.