Debljina sve češće i sve više ubija

Debljina sve češće i sve više ubija. Hrana je prestala biti sredstvo za preživljavanje i sve češće postaje sredstvo osobnog uništenja, upozorio je prije nekoliko dana papa Franjo.

Predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine, Sonja Njunjić, kazala je da su pretile osobe bolesni ljudi i nesretni.

- Dođe mi da plačem kad slušam njihove priče. To je istina, ali tu se ne smije plakati, kazala je.

Iza pretilih osoba su brojni pokušaji skidanja prekomjernih kilograma. Nema dijete koju nisu probali. Kilogrami su se lakše skidali, nego što se željena težina održavala. Bili su laka meta za brojne, navodno, učinkovite i brze metode gubitka kilograma.

Ivan Kasumović (45) radi kao taksist u Zagrebu. U mlađim godinama bio je aktivan i vitak, a trenirao je i latinoameričke plesove.

- Otišao sam u vojsku s 88 kila, a vratio se sa 73 kile. Bio sam kao štapić, kazao je Kasumović. Prije desetak dana vaga je pokazala 190 kilograma, dosad najviše. Teško ih je nositi i svakodnevno funkcionirati.

Danas Biserka Brlečić (62) i Ivan pod budnim okom Sonje Njunjić skidaju kilograme. A onda svaki tjedan softicirana vaga pokazuje njihovo tjelesno stanje.

Biserki vaga pokazuje da joj je bioloških 70 godina. Ovaj je put spremna slušati savjete stručnjaka. Svaki dan vodi dnevnik prehrane. U njemu evidentira sve što je pojela i koliko je tekućine unijela. Temelj je ovog programa redovita i uravnotežena prehrana.

Kazala je da prije nije doručkovala, a da joj sada dan počinje sa zobenim pahuljicama s nekim voćem.

- Nakon toga ide voćka, a poslije toga međuobrok kojega također nisam imala prije. Slijedi ručak u neko redovito vrijeme, međuobrok i nastojim sa svime zavšiti  oko pola sedam – sedam, kaže Biserka.

Način života svakodnevno nas dovodi u iskušenja. Kada postanemo svjesni pređene granice, teško je bez pomoći stručnjaka uravnotežiti život. Ovisnost o hrani često se podcjenjuje. Riječ je o ozbiljnoj ovisnosti, kao i bilo kojoj drugoj. Na taj svjetski problem upozorio je i papa Franjo. Hrana je prestala biti sredstvo za preživljavanje i postaje sredstvo osobnog uništenja, upozorio je.

U zagrebačkoj Udruzi za prevenciju prekomjerne težine svakog četvrtka popodne organiziraju se sastanci sa stručnjacima koji pretilim osobama pomažu u borbi s kilogramima. Ovdje se zajedno pokušavaju disciplinirati loše navike.