Mačka u hrvatskoj likovnoj umjetnosti

Motiv izložbe koju smo posjetili oduvijek pobuđuje oprečne osjećaje. Ni umjetnici nisu iznimka. Zato je zanimljivo pogledati kako mačku doživljavaju hrvatski likovni umjetnici.

Jedni je doživljavaju kao umiljatu, maznu zavodnicu, drugi kao nepredvidivu oholu goropadnicu spremnu na sve, a trećima je i jedno i drugo istodobno. Kako god bilo: mačkoljupcima je samoborska Galerija ‘Prica’ ovih dana jedno od mjesta koje svakako treba posjetiti.

- Izložba 'Mačke u hrvatskoj likovnoj umjetnosti' je zapravo nastavak ciklusa 'Animalizam u hrvatskoj likovnoj umjetnosti', koji smo započeli prije šest godina. Ciklus smo počeli s temom psa, najboljeg čovjekova prijatelja, kaže voditeljica galerije ‘Prica’ Nikolina Šimunović.

No, dok pse i konje, primjerice, gotovo svi vole, s mačkama je druga, mnogo složenija i intrigantnija priča: To proizlazi iz same naravi mačke, životinje koja se od jedne umilne životinje pretvara u malog nesimpatičnog predatora koji te može ogrepsti ili ugristi, da bi se odmah nakon nekog vremena vratila da joj se umilimo. Ta dvojnost odnosa je prisutna i u umjetnosti, napominje autorica koncepcije izložbe i likovnog postava Dajana Vlaisavljević.

U starom su je Egiptu obožavali, srednji ju je vijek sotonizirao, a današnje vrijeme, unatoč dvojakom odnosu, nije joj nesklono. To nešto mistično, zagonetno, asocijativno potiče maštu i inspiraciju.

- Ta osobina da mački svijetle oči u mraku je također fascinantna, i provocirala je fenomen da ju se povezuje s noćnim životom, a onda i sa ženama. Drago nam je da imamo slike jedne djevojčice, žene i jedne kokete, koji pokazuju različit odnos slikara prema ženi i mački, što je dosta često, čak se kolokvijalno pojam mačke upotrebljava i za žene, dodaje Vlaisavljević.

Zapravo, za muškarce je mačka putovanje među žene, zapisao je Igor Mandić u ‘Mačkama mog života’, no, mačke, recimo, nema na grbovima, ondje su životinje drukčije, moćnije simbolike poput konja, lava, tigra. Ali zato, primjerice, kao motiv, povezuje neka od najvećih imena hrvatske likovne umjetnosti.

- Mislim da smo zaista izabrali najrespektabilnija djela koja smo uopće mogli dobiti iz galerija, muzeja i privatnih zbirki kojima svakako silno zahvaljujemo. Osnovni motiv bio je da nastavimo istraživanje teme koju smo započeli, koja nas veseli, i za koju mislimo da nije istražena u našoj povijesti umjetnosti, objašnjava autorica koncepcije izložbe i likovnog postava Snježana Pavičić.

Dragocjen je to izvor podataka svima koji će nastaviti istraživati hrvatsku animalistiku: To je produkcija koja je vrh hrvatske likovne umjetnosti  u tom segmentu. Osim tradicionalista modernista, nekoliko je autora i mlađe generacije - Pavle Pavlović, Igor Kuduz, Stipan Tadić kojega često u medijima spominju. Zanimljive su njegove krajnje oprečne interpretacije jednog istog motiva, komentira Pavičić.

Motiv mačke umjetnici su predstavili na slikama, crtežima, skulpturama, ilustracijama i plakatima. Sve to možete pogledati do 24. studenoga, do kada je izložba otvorena.