Svijet Ivice i Marice ne gleda se ružičastim naočalama

Zagrebačko kazalište Trešnja priprema prvu ovosezonsku premijeru – 'Ivicu i Maricu' braće Grimm. Predstava će na zanimljiv način otkriti pozadinu svima poznate priče o bratu i sestri. Premijera je najavljena za 8. studenoga.

Režiju ove adaptacije bajke braće Grimm potpisuje Lea Anastazija Fleger u suradnji s dramaturginjom Nikolinom Rafaj, a reprizne izvedbe su na repertoaru kazališta 9., 10., 23. i 24. studenog.

- Bajka o bratu i sestri koji lutajući šumom nailaze na jedno tek naizgled slatko iznenađenje zasigurno je jedna od najpoznatijih bajki braće Grimm, koja generacijama i generacijama pomaže formirati vlastite odgovore na vječna dječja (ali ne i samo dječja) pitanja poput  kako se snaći u nepoznatim situacijama?, stoji u najavi.

Što kad se savjeta ‘ne pričajte s nepoznatima’ sjetimo u trenutku kad ih više ni ne smatramo nepoznatima? I tko bi uopće mogao odoljeti kući od slatkiša?

- Izazov postavljanja bajke koju bi svi mogli prepričati u jednom dahu, koja se ne trudi sakriti okrutnost kao ni tamnu stranu života, kroz dječju vizuru ipak uspijeva otvoriti prostor za nove interpretacije i hvatanje u koštac s pravilima koja već pjevaju sve ptice na granama, kao i s pravilima koja tek trebamo naučiti, dodaje se u najavi.

Smatra se kako je sama bajka nastala u 19.stoljeću, za vrijeme velike neimaštine i posljedične gladi, no ona ne gubi na svojoj aktualnosti već nas iznova podsjeća na potrebu za propitivanjem krajnosti dječjeg svijeta i svijeta odraslih u kojem tako često vladaju potpuno drugačije zakonitosti, očekivanja, kao i vrijednosti.

Karakteristično za bajke, pred glavne se junake uvijek postavljaju razna iskušenja koja oni uz pomoć raznih pomoćnika nadvisuju. No, što kad i za same pomoćnike nismo sigurni jesu li na našoj strani?

- Svijet Ivice i Marice ne gleda se ružičastim naočalama no ipak je to dječji svijet, pa tako ni u samoj scenskoj izvedbi ne nedostaje igre, glazbe, kao ni šarenila. Vježbanje mašte ostaje zalogom kazališta, koje gradi most između krajnosti, i približava nam i ono strašno, kako bismo prvom prilikom, mogli još kreativnije to pretvoriti u ništa manje nego pustolovinu, napominje se nadalje u najavi.

Ivicu glumi Silvio Mumelaš, Maricu Dubravka Lelas, u ulozi maćehe nastupa Ivana Bakarić, tata je Hrvoje Barišić, vještica Radovan Ruždjak, a glumački ansambl još čine Matija Čigir, Ana Vučak Veljača, Kruno Bakota, Paško Vukasović i Luka Bulović.

Scenografiju je osmislila Ana Sarić, kostime Tea Bašić Erceg. Svjetlo je oblikovala Vesna Kolarec, pokret Matea Bilosnić a autor glazbe je Milorad Stranić.

- Može li bajka uopće opstati u današnjem kontekstu unutar kojeg se djeci nudi toliko različit sadržaj u tako kratkom vremenu? Upravo je opstojnost bajki braće Grimm postala mjerilom koje nam govori kako ćemo bajke još dugo i rado slušati, ističu iz Trešnje.

Uoči premijere ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska družila se s redateljicom Leom Anastazijom Fleger, 'maćehom' Ivanom Bakarić, te Ivicom i Maricom - Silviom Mumelašom i Dubravkom Lelas: