U Bjelovaru raste broj provala

U Bjelovaru je sve više pljački i provala u obiteljske kuće. Samo u posljednjih pet mjeseci njihov je broj porastao za 20 posto. Na meti pljačkaša su novac i obiteljski nakit.

15 sati popodne... naseljena ulica... prazna kuća - za pljačkaše u Bjelovaru, čini se, idealni uvjeti. Nakon što se vratio s posla, naš je sugovornik, koji želi ostati anoniman, bio u šoku.

Ukradena mu je samo jedna zlatna narukvica jer lopove je prestrašio, pretpostavlja, mini senzorni alarm. Materijalna šteta nije velika, ali uništen osjećaj sigurnosti nitko ne može nadoknaditi.

- Bojite li se da bi se ovako nešto moglo ponoviti? Pa da, ako je došao u pol bijela dana, između 3 i 5, šta ga sprječava da dođe nekom drugom tako u stan, govori opljačkani stanar.

Na bjelovarskom području od lipnja do listopada bile su 43  provale u kuće i stanove i pljačke. Prijavljena šteta - oko 200 tisuća kuna.

- Obično provjeravaju da li je vlasnik kod kuće na način da zvone na vrata pa kad nitko ne otvori, onda idu u provaljivanje na stražnje prozore koji su su slabije osigurani. Koriste predmete za provaljivanje koje imaju kod sebe ili ih nalaze na mjestu događaja, rekao je Alen Ljuna, pomoćnik načelnika PP Bjelovar za krim policiju.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeni su maloljetnici od 13 do 16 godina koji se terete za dvije pljačke te 25-godišnjak koji je od ponedjeljka u pritvoru.

- Njemu smo dokazali provalu u mjestu Jošina, a bitno je napomenuti, da je on još u listopadu obuhvaćen kriminalističkim istraživanjem jer je bio prijavljen za dvije provale.Također je bio predan u pritvorsku jedinicu i nakon ispitivanja kod Državnog odvjetništva je pušten, naglasio je Ljuna.

A zahvaljujući dojavama građana ponovno je priveden. Pozivaju ih  da i dalje prijavljuju sumnjiva kretanja oko svojih domova -  i da budu oprezni.