21. studenog 1916. - Umro Franjo Josip I

Zvali su ga ‘posljednji od svoje vrste’ ‘i starim gospodinom iz Hoffburga’, a Stefan Zweig je pisao kako su još mnogi u sumrak monarhije vjerovali kako je car i kralj besmrtan.
Međutim, Franjo Josip umire 21. studenog 1916., u osamdeset i šestoj godini, radeći do zadnjeg trena za stolom punim papira, u jeku Velikog rata. Obilježili su ga disciplina, rano ustajanje i tuga zbog brojnih obiteljskih tragedija. Preživio je smrti male kćeri, sina jedinca, voljene supruge, brata, a naposljetku i nećaka prijestolonasljednika Franza Ferdinanda. S Franjom Josipom će umrijeti i tisućljetna povijest Habsburga.
Premda ga povijest pamti kao starca, bio je sladak dječačić kojeg je obitelj zvala Franzi. Na svjetsku pozornicu stupa nakon abdikacije strica Ferdinanda u jeku revolucionarne 1848. Iako privržen majci, protiv njezine volje ženi se bavarskom princezom i rođakinjom Elizabetom- Sisi. Brak se neće pokazati sretnim, uglavnom zbog mušičavosti mlade carice, ali i teške naravi careve majke, nadvojvotkinje Sophie.
Od prvog dana vladavine Franjo Josip će se suočiti s problemima, ratovima i revolucijama zagriženog carstva, zbog čega 1867. uspostavlja dualnu Austro-Ugarsku monarhiju. No, ni time neće izbjeći da potkraj života nakon sarajevskog atentata teška srca ne proglasi svjetski rat čiji svršetak neće doživjeti.