'Gradovi u tijeku' ususret pulskom Sanjanju knjiga

U Pomorskom i povijesni muzej Istre u Puli ovih se dana mogu vidjeti zanimljiva dizajnerska rješenja uz stare pulske razglednice, negative i fotografije iz bogatog muzejskog fundusa. Izložba ujedno najavljuje temu ovogodišnjeg Sajma knjige u Istri koji počinje za mjesec dana.

Izložba predstavlja dizajnerske intervencije uz otiske starih pulskih razglednica, negativa i fotografija iz bogatog muzejskog fundusa. Neobična, izokrenuta stvarnost - Pula koju dosad nismo primjećivali.

Autori izložbe poigravaju se s prepoznatljivim motivima grada te nude presjek poznatih mjesta iz jedne sasvim nove vizure: S grafičkim tretmanom napravili smo začudnu igru u kojoj se motivi čine intrigantnijima, na drugo gledanje zapravo postaju prepoznatljivi, pogotovo stanovnicima Pule, ali i nama kao nekakvim vanjskim suradnicima, kaže dizajnerica Maja Kolar.

Izložba je ujedno otkrila i ovogodišnji vizualni identitet Sajma koji će se oslanjati na središnju temu - ‘Grad’: Ova izložba je jedna pomaknuta memorija, razvija imaginarij koji ide u svim smjerovima. Mislim da je u tom smislu, u kontekstu sajma knjige, pogođen tajming i oblikovanje, napominje autor izložbe Mauricio Ferlin.

Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri, ističe, pak, da je neka moć u temeljima Pule: Treba samo ovo napraviti i da postanemo pravi veliki grad. Mi smo i programom i ovom izložbom željeli pokazati što Pula jest i pokloniti se Puli, smatra Vodopija.

Autori postava Mauricio Ferlin, Leonida Kovač, Tina Ivezić i Maja Kolar izložbu su smjestili u impresivan prostor Posjetiteljskog centra Herman Potočnik Noordung na pulskome Kaštelu, gdje se može pogledati do sredine prosinca.