Kulturni pregled s nogu: 'Ajmo jedan osmijeh!'

Što nam je kulturno činiti ovih dana u 6 minuta otkriva ekipa emisije Kultura s nogu: izdvojili su izložbu fotografija, koncert tri sjajna gitarista, predstavu za djecu, ali i odrasle i naš prvi muzej vlakića.

U Muzeju Prigorja Sesvete do 27. ožujka 2020. valja vidjeti izložbu 'Snimio: Ivo Kirin'. Povod izložbi su slučajno otkriveni stakleni negativi Ive Kirina, prvog sesvetskog fotografa koji je kamerom bilježio događanja od kraja 1920-ih do sredine 1940-ih. Fotografirao je najčešće svoju obitelj, nerijetko u društvu prijatelja ili poznanika, a emocije i osobnost su u pozadini svake od fotografija.

Poseban užitak čeka vas u nedjelju 10. studenoga u Hrvatskom glazbenom zavod gdje nastupa Gitarski trio Elogio kojeg čine Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić. Osim što momci slave deset godina zajedničkog, promoviraju i svoj prvi nosač zvuka 'Mozart/Ruždjak/Dvořák'.

Zagrebačko kazalište Trešnja priprema prvu ovosezonsku premijeru – 'Ivicu i Maricu' braće Grimm. Predstava će na zanimljiv način otkriti pozadinu svima poznate priče o bratu i sestri. Režiju ove adaptacije bajke braće Grimm potpisuje Lea Anastazija Fleger u suradnji s dramaturginjom Nikolinom Rafaj. Premijera je najavljena za 8. studenoga, a reprizne izvedbe su na repertoaru kazališta 9., 10., 23. i 24. studenog.

U Zagrebu odnedavno djeluje Muzej vlakića Backo Mini express koji se nalazi u Gundulićevoj 4. Jedna od najvećih željezničkih maketa u Europi, ova zagrebačka, s kilometrom i pol pruge i 150 kompozicija vlakova, dobila je, naime, i službenu licencu muzeja.

Pogledajte tjedni pregled iz emisije Kultura s nogu: