Crkvica na stijeni visokoj 15 metara

Istarske općine Bale i Svetvinčenat krenule su u novi projekt. Zajednički planiraju obnoviti crkvu Svetoga Petra smještenu na granici dviju općina. Crkvica je vrijedan dio baštine, a zbog jedinstvenog položaja na kojemu je sagrađena, zanimljiva je i ljubiteljima prirode.

Sagrađena na stijeni visokoj 15 metara već pri prvom pogledu, crkvica oduzima dah. Legenda kaže da ju je dao podignuti bjegunac koji se ispod stijene sakrio od potjere i tako spasio život.

Prema nekim je izvorima sagrađena u 14. , prema drugima u 17. stoljeću. Potpuno obnovljena 1904. - oduvijek je bila važno mjesto za stanovnike ovih prostora. Iz crteža i natpisa koje su ugrebli u žbuku, može se puno iščitati. A nezinu će priču otkrivati povjesničari - umjetnosti, etnolozi, konzervatori.

- Mi ćemo sada krenuti u prikupljanje poziva da bi kvalitetenom dokumentacijom mogli izdefinirati koji će se radovi napraviti i u kojim će to iznosima biti - kaže Dalibor Macan, načelnik Svetvinčenta.

Prvi je korak učinjen. Izlazak na teren i procjena stanja objekta.

- Naravno da je inicijativa ta da se ovaj objekt sačuva kako bi mogao biti generacijama koji dolaze na spomen, na neka vremena koja su iza nas - poručuje Macan.

Obnova bi, procjenjuju mogla potrajati nekoliko godina. No, onda će, na radost izletnika i hodočasnika, imati reprezentativan objekt.