Potresne ispovijesti samohranih roditelja

U Hrvatskoj se raspadne svaki treći brak. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2018. Splitsko-dalmatinska županija bila je rekorder s 587 rastava i ondje dvije trećine djece živi s jednim roditeljem.

Primjer prvi - iza naše sugovornice 12 je godina braka i troje djece. Posljednjih pet godina sama živi s djecom, nakon što se suprug jednog dana jednostavno više nije vratio kući s broda na kojem je navigavao. Posljednje dvije godine, kaže, traje njena noćna mora oko rastave braka. Nakon svega što je prolazila sa suprugom, nadležne institucije još je, kaže, više ponižavaju. Sa sudskim raspravama slijede novi šokovi.

Primjer drugi - zajednički su kupili stan na kredit od 25 godina. Nakon pet godina plaćanja i tu se, tvrdi naša sugovornica, vidi koliko nam je malo stalo do djece, a imamo pravobranitelje za djecu i volimo se hvaliti da pazimo na svoje potomstvo. 

Primjer treći - Gospodinu Željku Ercegu prije tri i pol godine preminula je supruga i postao je također samohrani roditelj.

Zadnji objavljeni podaci za Hrvatsku su iz 2011. godine - samohranih je majki više od 175 000, a očeva 33 000. Sudski postupci za dobivanje alimentacije su dugi i iscrpljujući te najčešće traju od 5 do 10 godina.

Pogledajte priču Šime Kovačevića iz "Dobro jutro, Hrvatska":