Manje poznati pogled na Zagreb

'Zagreb: grad, ljudi, život' izložba je koju možete razgledati u Muzeju grada Zagreba još samo ovaj vikend. Zagreb kroz platna poznatih, manje znanih ili anonimnih slikara povezuje činjenica da je riječ o slikama koje su rijetko, a neke nikada bile izložene u javnosti.

Posebno vas pozivamo da izložbu posjetite u nedjelju, 10. studenoga, u podne kada će besplatno stručno vodstvo posjetiteljima prirediti autorica izložbe, muzejska savjetnica i dugogodišnja pomoćnica ravnatelja muzeja Željka Kolveshi koja se tom izložbom, nakon cijelog radnoga vijeka, oprašta od svojeg muzeja.

Više od tri desetljeća voditeljica Zbirke slikarstva i grafike podarila je tom izložbom posjetiteljima drugi ili manje poznati pogled na grad. Onaj koji pričaju umjetnička djela koja su rijetko ili nikada izlagana, a nastala su uglavnom u 20. stoljeću. U muzej su došla na različite načine: darovanjem, konfiskacijom, kupnjom.

- Ako uđete u priču kako je djelo funkcioniralo, kad je nastalo i na to nadovežete istraživanje na koji način, tada tek s muzejskom interpretacijom se zaokružuje njegova priča, objašnjava Željka Kolveshi.

Autorica izložbe finim nitima povezala je naoko nepoveziva djela. Ona velikana poput Vlahe Bukovca s onima manje poznatih umjetnika, pa čak i amatera koje naziva nedjeljnim slikarima.

- To su bili doslovce anonimni ljudi. Jednako mi je bilo zanimljivo izložiti njihova djela, jer oni su iz neke ljubavi prema Zagrebu nacrtali akvarel ili crtež kakve možemo vidjeti na ovoj izložbi, ističe Željka Kolveshi.

No postoje priče za kojima je trebalo godinama tragati, a sreća je u ovome poslu itekako dobrodošla. Tri muška portreta završila su u muzeju nakon konfiskacije, odnosno podržavljenja Hrvatske eskomptne banke 1947. godine.

Godinama se nije znalo tko su portretirane osobe. Tek po nekim detaljima na slici, fotografiji na kojoj se vidi portret na zidu dvorane banke te novinskom članku iz 1927. ušlo im se u trag. Riječ je o tri predsjednika banke. Potpuno suprotan slučaj je portret gradonačelnika Zagreba Janka Holjca. Njega je muzeju darovala Holjčeva obitelj.

- Taj portret je bio u njegovom ljetnikovcu na Bukovačkoj cesti i kroz obitelj se prenijela priča, kako je to sredinom 20. stoljeća bio relativno izoliran prostor od središta grada, da je u strahu od provalnika Holjac pucao iz kubure, nespretno i probušio portret, priča Željka Kolveshi.

Izložbu otvara platno Zlatana Vrkljana naslovljeno 'Grad', što je nesumnjivo Zagreb, te dva najstarija prikaza Gradeca i Kaptola, nabavljena prije pet godina.
Vedute kojih više nema, osobe koje su napustile ova mjesta, ali nevidljivo utkale svoju prisutnost u njih, pogledi kroz prozor, očišta nedostupna prolaznicima. Sve to čini sliku Zagreba gledanu očima njegovih stanovnika.

Na pitanje - koji je od tih pogleda autorici najbliži ili najdraži - odgovor nismo dobili. Svaki, zaključit će ona, jer od 4000 predmeta iz Zbirke slikarstva, grafike i primijenjene grafike - ovih 170 njezin su najuži odabir. Izložbu možete razgledati još samo do nedjelje 10. studenoga.