Uspješna priča Zaklade Ana Rukavina

U sklopu međunarodne konferencije o sigurnosti povijesnih gradova u Solinu organizirana je i akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Već 13 godina traje uspješna priča Zaklade Ana Rukavina, registar sada broji gotovo 63 tisuće potencijalnih darivatelja koji nekome mogu spasiti život.

I jedan novi upisan član registra može nekome spasiti život, a u Solinu je u akciji sudjelovalo nekoliko desetina građana. Upisivanje osobnih podataka i vađenje uzorka krvi traje svega dvije do tri minute.

- Već oduvijek želim, evo pomažem na sve moguće načine, to me stvarno uveseljava, i ako bude istinski nekome trebalo ja ću biti najsretnija osoba da mogu nekome pomoć - izjavilo je Branimir Bulić.

Volonter zaklade je i Splićanka Anja Babić koja je dobila bitku s teškom bolešću i koja dobro zna koliko su ovakve akcije važne.

- Ja sam transplantirana prije tri godine, imala sam akutnu mijeloičnu leukemiju, dobila sam je sa svojih 28 godina, i mogu reći jedno stvarno teško, ali i vrijedno iskustvo koje me naučilo puno važnih životnih lekcija - kaže Anja.

Prije točno 13 godina Ana Rukavina svojim je pismom duboko dirnula Hrvatsku. Tada je ovaj registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica imao svega 150 članova.

- Danas je taj broj narastao na gotovo 63 tisuće ljudi, mi smo 11. registar na svijetu po broju upisanih s obzirom na broj stanovnika i 8. smo država na svijetu po broju darovanih matičnih stanica krvi iz pupkovine, imamo bolje rezultate od mnogih razvijenijih država - napomenula je Marija Stapar Zrile/Zaklada Ana Rukavina.

114 ljudi do sada je dobilo priliku za život zahvaljujući donorima iz registra. U Splitu građani mogu svakoga utorka između 12 i 15 sati dati uzorak krvi u Centru za transfuzijsku medicinu KBC-a Split.