Ramski gastarbajteri Petra Dolića

Petar Dolić jedan je od naših ponajboljih kipara srednje generacije, iznimno svestran, inovativan i produktivan. Ovaj put inspirirale su ga posljedice potapanja dijela doline rijeke Rame.

Svakom svojom izložbom akademski kipar Petar Dolić oduševi ljubitelje likovne umjetnosti, a najnovijom ‘Amblemi ramskog zavičaja’, posvećenoj ramskim gastarbajterima, kao da je pomakao granice kiparstva.

- Skulpture, koje sam radio, uvijek su na granici dijaloga sa slikarstvom, pa sam prihvatio neke teme koje je jako teško prikazati u skulpturi, poput tih izmaglica na jezeru, poput starih fotografija ljudi gdje se odvija taj plošni dio, a jednostavno s tim okvirom i trodimenzionalnim prikazom likova se dobije jedna zanimljiva atmosfera, pa čak i neke duhovite situacije kada netko izađe iz kadra, komentira Dolić.

Izgradnjom hidrocentrale potkraj šezdesetih godina prošloga stoljeća potopljen je plodni dio doline rijeke Rame što je potaknulo veliko iseljavanje Ramljana diljem svijeta, uglavnom  radno sposobnih muškaraca.

Žene su ostajale, brinući se za djecu, stare, dom, često preuzimajući i najteže muške poslove. Prizore iz njihova života kipar je dočarao poetično i bajkovito, unatoč tegobnom životu punom rastanaka i odricanja koji  su pratili njegove likove. No dojam optimističnosti upravo proizlazi iz ljubavi i žrtve jednih za druge.

- Ja sam to sve prihvatio kao jednu životnu radost i rad na ovim skulpturama sam shvatio kao jednu odličnu kiparsku vježbu gdje sam mogao isprobati neke eksperimente koji do sada u skulpturi nisu rađeni. Tako da su skulpture na neki način razigrane, vesele, jednu skulpturu sam čak na neki način poništio i spojio u drugu cjelinu, objašnjava Dolić.

Boraveći i radeći na velikim projektima javnih skulptura u tome kraju Bosne i Hercegovine, Dolić je svakodnevno upijao bezbrojne priče iz povijesti Rame koje su ga inspirirale za ovaj neobični kiparski pothvat.

Ciklus skulptura 'Kod fotografa' na poseban način privlači pozornost, ponajviše svojom duhovitošću, ali i diskretnom romantikom tek vjenčanih parova koji su tijekom svojih mladih gastarbajterskih godina taj dan ovjekovječili kod lokalnog fotografa.

Uz prizore iz života ramskih gastarbajtera i njihovih obitelji, Dolića su zaintrigirali i tamošnji franjevci, neraskidivo vezani za sudbinu naroda iz tih krajeva.

- Važno je istaknuti da su ovdje svoje važno mjesto dobili i ramski fratri, posebno konkretiziranom povijesnom ličnosti fra Jeronima Vladića, ali i u tipovima ramskih fratara kao što je vikar i kao što je kroničar… Jedan vikar je veseljak koji pije svoju čašu piva, dok je kroničar onaj koji zapisuje ramsku povijest kojoj su stranice katkad i grubo trgane, kaže kustosica izložbe Nevenka Šarčević.

Ramljani priželjkuju stalni postav ove izložbe u svojemu zavičaju, a skulpturu gastarbajtera koji sjedi na koferu već vide u prirodnoj veličini u gradskom središtu. Ovu vrijednu izložbu, kojom dominiraju idilični prizori Ramskog jezera, možete pogledati u Studiju Josip Račić Moderne galerije u Zagrebu još samo do sutra - 10. studenoga.